Έκθεση: Φωτογραφικές εικόνες και ύλη: Ιαπωνικές εκτυπώσεις της δεκαετίας του 1970

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας και το Japan Foundation σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Thessaloniki PhotoΒiennale 2023, παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση «Φωτογραφικές Εικόνες και Ύλη: Ιαπωνικές εκτυπώσεις της δεκαετίας του 1970» από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια έκθεσης: 19/10-19/11/2023

Tetsuya Noda, 1968

To 1957 η Ιαπωνική Κυβέρνηση εγκαινίασε τη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Τόκιο ως σημαίνον χαρακτηριστικό της μεταπολεμικής πολιτισμικής της πολιτικής. Μετατρέποντας φωτογραφικά πορτραίτα της οικογένειάς του σε χαρακτικά, ο Tetsuya Noda πήρε το 1968 το Μεγάλο Διεθνές Βραβείο στην έκτη διοργάνωση αυτής της μπιενάλε. Τα έργα του ήταν σημαντικά γιατί αποτέλεσαν παράδειγμα των τεράστιων αλλαγών που ήταν ήδη σε εξέλιξη παγκόσμια στη χαρακτική, επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν παραλληλισμοί μεταξύ τάσεων της σύγχρονης χαρακτικής και της σύγχρονης τέχνης, και υποδήλωναν μελλοντικές εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη. Τη δεκαετία του 1970 αυξήθηκαν ραγδαία τα Ιαπωνικά έργα που υιοθετούσαν τη μέθοδο του Noda, μετατρέποντας φωτογραφίες σε χαρακτικά έργα, και οδηγώντας το καλλιτεχνικό αυτό μέσο σε μια χρυσή εποχή.

Η Thessaloniki PhotoΒiennale, διοργάνωση του MOMus, σε επιμέλεια και συντονισμό του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνει φέτος τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας και είναι ένα από τα παλαιότερα φωτογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό βήμα παρουσίασης της σύγχρονης και ιστορικής ελληνικής φωτογραφικής δημιουργίας και ένα ζωτικό σταυροδρόμι ζύμωσής της με την αντίστοιχη διεθνή σκηνή.

Καλλιτέχνες:
Koji Enokura, Sakumi Hagiwara, Arinori Ichihara, Shoichi Ida, Mitsuo Kano, Tatsuo Kawaguchi, Hideki Kimura, Kosuke Kimura, Akira Matsumoto, Tetsuya Noda, Satoshi Saito, Jiro Takamatsu, Lee Ufan, Katsuro Yoshida

Επιμέλεια: Kyoji Takizawa

Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη: 12:00-20:00

Πληροφορίες στη σελίδα της Thessaloniki PhotoΒiennale

Πηγή: Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ