Όπως ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές αρχές, σήμερα Παρασκευή, 6 Ιουλίου, εκτελέστηκε με απαγχονισμό ο Σόκο Ασαχάρα (πραγματικό όνομα, Τσιζούο Ματσουμότο) ο γκουρού της ιαπωνικής αίρεσης Άουμ Σινρίκιο ο οποίος είχε καταδικασθεί σε θάνατο το 2004 για την επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο στις 20 Μαρτίου 1995 καθώς και για άλλες εγκληματικές ενέργειες στις οποίες βρήκαν το θάνατο συνολικά 29 άνθρωποι.
Μαζί με τον 63χρονο Ασαχάρα, σήμερα εκτελέστηκαν επίσης οι Τομομάσα Νακαγκάουα (55 ετών, ένας από τους δολοφόνους του δικηγόρου Σακαμότο και της οικογένειάς του το 1989· ο Σακαμότο εργαζόταν σε μια μαζική αγωγή κατά της Άουμ και δολοφονήθηκε μαζί με τη σύζυγο και τον ηλικίας 14 μηνών γιο του), Κιγιοχίντε Χαγιακάουα (68 ετών, ένοχος για έναν φόνο μέλους της Άουμ το 1989), Γιοσιχίρο Ινόουε (48 ετών, συντονιστής της επίθεσης με σαρίν στο μετρό του Τόκιο), Μασάμι Τσουτσίγια (53 ετών, υπεύθυνος για την παρασκευή του σαρίν που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις), Σεΐτσι Έντο (58 ετών, ειδικός σε βιολογικά όπλα) και Τομομίτσου Νιΐμι (54 ετών, συνένοχος για την επίθεση στο μετρό του Τόκιο και «υπουργός εσωτερικών» της οργάνωσης).
Καταδικασμένα σε θάνατο είναι έξι ακόμα μέλη της Άουμ Σινρίκιο όμως καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εφέσεων και ο δρόμος έχει ανοίξει, πιθανότατα δε θα αργήσουν να εκτελεστούν και αυτά. Για την ιστορία, οι έξι που εκτελέστηκαν σήμερα ήταν οι πιο υψηλά ιστάμενοι από τους καταδικασμένους και θεωρούνταν αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις και σχεδίαζαν τις δράσεις της οργάνωσης.
Στην επίθεση στο μετρό του Τόκιο, είχαν σκοτωθεί 13 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 6.200, πολλοί από τους οποίους υποφέρουν ακόμα σήμερα από τις παρενέργειες. Εκτός από το Τόκιο, η Άουμ Σινρίκιο είχε χτυπήσει με αέριο σαρίν και την πόλη Ματσουμότο στον Νομό Ναγκάνο στις 27 Ιουνίου 1994 -ο απολογισμός εκεί ήταν οκτώ νεκροί και 500 τραυματίες.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις 54 χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή τόσο στη νομοθεσία τους όσο και στην πράξη. Αντίθετα με άλλες χώρες ωστόσο, οι εκτελέσεις γίνονται σχεδόν μυστικά και συνήθως μαθαίνονται μετά από καιρό· η περίπτωση της Άουμ Σινρίκιο είναι εξαίρεση γεγονός που αποδεικνύει πόσο βαθιά έπληξε την ιαπωνική κοινωνία.