Εκτελέστηκαν και οι υπόλοιποι θανατοποινίτες της Άουμ Σινρίκιο

Τα 13 μέλη της Άουμ Σινρίκιο που εκτελέστηκαν συνολικά. Οι τελευταίοι έξι είναι στην πρώτη και τη δεύτερη στήλη από δεξιά ενώ στην κορυφή είναι ο Σόκο Ασαχάρα.

Με την εκτέλεση των τελευταίων έξι εναπομεινάντων θανατοποινιτών μελών της, έκλεισε οριστικά ο κύκλος της Άουμ Σινρίκιο, της θρησκευτικής οργάνωσης που ήταν υπεύθυνη για τις μόνες μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν γίνει στην σύγχρονη ιαπωνική ιστορία. Σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, Γιόκο Καμικάουα, σήμερα το πρωί, 26 Ιουλίου, απαγχονίστηκαν οι Καζουάκι Οκαζάκι (57 ετών, συνένοχος στη δολοφονία του δικηγόρου Σακαμότο και της οικογένειάς του το 1989), Μασάτο Γιοκογιάμα (54 ετών, συνεργάτης της οργάνωσης στην κατασκευή όπλων και συνένοχος στην επίθεση με τη νευροτοξίνη σαρίν στο μετρό του Τόκιο), Σατόρου Χασιμότο (51 ετών, ένοχος για 10 φόνους, συνένοχος στη δολοφονία Σακαμότο και στην επίθεση στο μετρό του Τόκιο), Γιασούο Χαγιάσι (60 ετών, συνένοχος στις επιθέσεις με σαρίν στο μετρό του Τόκιο και στην πόλη Ματσουμότο), Τόρου Τογιόντα (50 ετών, συμμέτοχος στην έρευνα για την κατασκευή όπλων και χημικών και συνένοχος στην επίθεση στο μετρό του Τόκιο) και Κενίτσι Χιρόσε (54 ετών, συμμέτοχος στην κατασκευή όπλων και συνένοχος στην επίθεση στο μετρό του Τόκιο).

Υπενθυμίζεται ότι ο Σόκο Ασαχάρα (ή Τσιζούο Ματσουμότο), αρχηγός και γκουρού της οργάνωσης και οι υπόλοιποι 12 εκτελεσθέντες είχαν κριθεί ένοχοι για σωρεία εγκληματικών υποθέσεων που είχαν απολογισμό 29 νεκρούς και περισσότερους από 6.000 τραυματίες σε μια πορεία που ξεκίνησε το 1984 και έληξε το 1995 με την επίθεση στο μετρό του Τόκιο και τις συλλήψεις του Ασαχάρα και του επιτελείου του. Το γεγονός ότι η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε και διεξήγαγε 13 εκτελέσεις σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός δίνει ένα μέτρο του μεγέθους του αντίκτυπου που είχε η υπόθεση Άουμ Σινρίκιο για την κοινωνία της χώρας· την τελευταία 15ετία, ο αριθμός εκτελέσεων κάθε χρόνο κυμαίνεται από τη μία ως τις οκτώ με μόνη εξαίρεση το 2008, όταν εκτελέστηκαν 15 άτομα.

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ