Εκδήλωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό στις 24-25 Σεπτεμβρίου στο Κιότο

日本語

Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 η παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Κιότο, θα φιλοξενήσει εκδήλωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τον πολιτισμό του με τη συμμετοχή Ελλήνων ποντιακής καταγωγής που θα ταξιδέψουν από τη Μακεδονία στην Ιαπωνία έπειτα από πρόσκληση του διοργανωτή της εκδήλωσης κου Κόσουκε Φουκούντα.
Ο κ. Φουκούντα είναι Ιάπωνας Ελληνιστής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κιότο (Ιστορία Δυτικής Φιλοσοφίας και Νεοελληνική Λογοτεχνία) και τα προηγούμενα χρόνια ήταν επισκέπτης ερευνητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα είναι μελετητής της ιστορίας και του πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην εκδήλωση θα γίνει μια εισαγωγή για την ταυτότητα και ιστορία των Ποντίων ενώ θα παρουσιασθούν πτυχές του ποντιακού πολιτισμού όπως η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί, η ενδυμασία και η κουζίνα.

Ο κ. Παναγιώτης Κυρμανίδης (συντονιστής και χοροδιδάσκαλος) θα παρουσιάσει ποντιακούς χορούς και ο λυράρης κ. Χαράλαμπος Κυρμανίδης θα παίξει ποντιακή λύρα. Ο ηλικίας 91 ετών κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρώην Πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Αντωνίου-Μονοπηγάδου, πρόκειται να μιλήσει για την προσφυγιά των Ποντίων με βάση τις εμπειρίες του και τις μαρτυρίες συμπατριωτών του.

Επίσης, θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες από τον Πόντο.

O κ. Φουκούντα με τη σύζυγό του με ποντιακές ενδυμασίες στο Λαογραφικό Μουσείο Ποντιακής Μνήμης στο Μονοπήγαδο.

Όπως είπε ο κ. Φουκούντα στο GreeceJapan.com, «αρχικά ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συνέδριο για τον ποντιακό πολιτισμό αλλά λόγω του κορωνοϊού διογανώνουμε μικρότερης έκτασης εκδήλωση» και συνέχισε «απ’όσο γνωρίζουμε, είναι από τις πρώτες εκδηλώσεις στην Ιαπωνία για τον ποντιακό πολιτισμό, που παραμένει σχεδόν άγνωστος ακόμη και σήμερα στην Άπω Ανατολή, και είναι μεγάλη μας χαρά να τον γνωρίσουν οι Ιάπωνες συμπατριώτες μας».

Τελειώνοντας ο κ. Φουκούντα μας είπε ότι προγραμματίζεται και του χρόνου συνέδριο για τον πολιτισμό των Ποντίων, αυτή τη φορά στο Τόκιο, την τωρινή πρώτευουσα της Ιαπωνίας, με διοργανωτή τον κ. Παναγιώτη Κυρμανίδη.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ