«Μπορεί η μουσική ν’ αλλάξει τον κόσμο; Πιστεύουμε ότι μπορεί.» Αυτό είναι το σύνθημα της Keys of Change της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ίδρυσε πριν μερικά χρόνια ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας Πάνος Καράν και που ταξιδεύει ανά τον κόσμο σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές με σκοπό να δώσει την ελπίδα και το χαμόγελο με τη μουσική. Μέχρι σήμερα, το «Κeys of Change» με τον Πάνο Καράν και τους συνεργάτες του μουσικούς έχει ταξιδέψει στον Αμαζόνιο, στη Σιέρα Λεόνε, στην Ουγκάντα και στην Φουκουσίμα. Ειδικά στην Φουκουσίμα έχουν γίνει 3 αποστολές και αυτές τις μέρες ετοιμάζεται ακόμα μία.
Στις 24 και 31 Μαρτίου, ο Πάνος Καράν με τον γνωστό φλαουτίστα Ζαχαρία Ταρπάγκο θα δώσουν δύο συναυλίες στη Φουκουσίμα. Η πρώτη συναυλία θα γίνει στην πόλη Σόμα, με τους μαθητές 2 σχολείων της πόλης και η δεύτερη θα γίνει στην πόλη της Φουκουσίμα με μαθητές από τέσσερα σχολεία.
Επίσης θα δώσουν τρεις συναυλίες για τους κατοίκους που μένουν ακόμα σε προσωρινά καταλύματα-οικίες , τρεις συναυλίες για το κοινό της Φουκουσίμα και μία σε ένα ορφανοτροφείο.
Για την πραγματοποίηση των συναυλιών, η Keys of Change, χρησιμοποιεί τη διεθνή πλατφόρμα χορηγιών Kickstarter προκειμένου να καλυφθούν κάποια από τα έξοδα του εγχειρήματος.
Πάνος Καράν
O Πάνος Καράν γεννήθηκε στην Κρήτη το 1982. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών, και σύντομα διακρίθηκε. Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία 19 ετών στο South Bank Centre του Λονδίνου και το 2004 βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό “Jose Iturbi” στη Βαλένθια της Ισπανίας, παίζοντας στον τελικό με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαλένθιας.
Ο Πάνος έχει ένα πολυάσχολο πρόγραμμα εμφανίσεων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Στις προηγούμενες εμφανίσεις του περιλαμβάνονται το South Bank Centre του Λονδίνου, το θέατρο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Konzerthaus της Βιέννης, to Oji Hall του Τόκιο, καθώς και τρία σόλο ρεσιτάλ στο Κάρνεγκι Χολ (Weill Recital Hall) στη Νέα Υόρκη. Το 2007 ο Πάνος ερμήνευσε τον πλήρη κύκλο των Κονσέρτων για Πιάνο του Μπετόβεν με την St. John’s Festival Orchestra στην Αγγλία.
Τον Δεκέμβριο του 2009, ο Πάνος Καράν ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ με το 3ο Κονσέρτο Ραχμάνινοφ, με την Orion Symphony Orchestra. Τον Ιανουάριο του 2011, ο Πάνος επανήλθε στο Μέγαρο Μουσικής για μια εντυπωσιακή ερμηνεία του 3ου Κονσέρτου του Ραχμάνινοφ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές.
Τον Ιανουάριο του 2011 ο Πάνος ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Keys of Change με το μότο «Μπορεί η μουσική ν’ αλλάξει τον κόσμο; Πιστεύουμε ότι μπορεί.» Ο Πάνος έχει ολοκληρώσει έξι πρότζεκτ με το Keys of Change, στον Αμαζόνιο, την βορειανατολική Ιαπωνία, την Ουγκάντα και τη Σιέρα Λεόνε.
Ζαχαρίας Ταρπάγκος
Ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και άρχισε μαθήματα φλάουτου. Αποφοίτησε από την τάξη φλάουτου του Νίκου Νικόπουλου (κορυφαίος φλαουτίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) με Άριστα παμψηφεί και 1ο βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνο με τον Michael Cox, την Kate Hill και την Patricia Morris, όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο Master of Music στην Performance (MMus).
Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο Conservatoire National of Strasbourg στο πρόγραμμα “Cycle de specialization” με τον Mario Caroli. O Ζαχαρίας συμμετείχε ενεργά σε masterclasses με διάσημους σολίστες, τον Jacques Zoon, τον Peter Lucas Graf, τον William Bennett, τον Maxence Larrieu και με τον πιανίστα και μαέστρο Γιώργο Χατζηνίκο (“Έννοια και καταβολές της μουσικής ερμηνείας “).Το 2012 προσκλήθηκε στο « Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Παξών» να εργαστεί υπό την καθοδήγηση του Ensemble Modern. Είναι μέλος του “Ensemble Transcription “με το οποίο ηχογράφησε το 2007, εξ ονόματος της European Broadcasting Union. Είναι επίσης μέλος του “seduCant” ομάδα σύνθεσης σύγχρονων τεχνώς (μουσική / βίντεο / χορό). Πρόσφατα, έγινε μέλος της όπερας του δρόμου «Oper (O)».
Ο Ζαχαρίας έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως οι Vladimir Ashkenazy, Cristian Mandeal, Sir Collin Meters, Lawrence Cummings, Μετίν Ισίν. Ως σολίστ με ορχήστρα εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής, Duke’s Hall στο Λονδίνο, στο “Βεργίνα Βέροια” ανοιχτό φεστιβάλ μουσικής και με την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο. Από το Δεκέμβριο του 2010 και μετά, είναι μέλος της Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα). Είναι τακτικός συνεργάτης με την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής ερμηνεύοντας με ιστορικά φλάουτα εποχής.
Για τη δράση του «Keys of Change» μπορείτε να διαβάσετε και το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το Νοέμβριο του 2012.
Τρεις μουσικοί, επτά ημέρες και ένα μάθημα ζωής
Ο πιανίστας Πάνος Καράν και το «Keys of Change» στην πληγείσα Ιαπωνία
Του Νίκου Βατόπουλου
Πώς μπορεί κανείς να σταθεί απέναντι στον κόσμο ενεργητικός, παρών, συνειδητός; Για μία κατηγορία καλλιτεχνών δεν αρκούν οι αίθουσες συναυλιών και η σκληρή μελέτη, αλλά η ζωή τούς καλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Δεν είναι απλό. Ο πιανίστας Πάνος Καράν είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Με μία προσωπικότητα που συνδυάζει την τόλμη και τη σύνεση· ο Πάνος Καράν, με βάση το Λονδίνο, κατόρθωσε πριν από δύο χρόνια να δημιουργήσει το «Keys of Change», μία πλατφόρμα ιδεών και πράξης για ανθρώπους με διάθεση προσφοράς και κοινό άξονα τη μουσική.
Στόχος, η μουσική εκπαίδευση, μια άλλου είδους μουσικοθεραπεία, ένας ουμανισμός του καιρού μας, μία πολιτιστική πράξη στη ρίζα. Ηδη, το «Κeys of Change» έχει ταξιδέψει στον Αμαζόνιο, στη Σιέρα Λεόνε, στην Ουγκάντα, με τον Πάνο Καράν και τους συνεργάτες του, κάτι σαν «Γιατροί» πολιτισμού όχι μόνο να προσφέρουν χαρά και να ενώνουν τους ανθρώπους, αλλά και να τιμούν το όνομα της Ελλάδας. Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ ήταν στην Ιαπωνία, στη Φουκουσίμα, μετά τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα. Είχαν προηγηθεί αποστολές τον Αύγουστο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012 στο Τοκοχού, στα όρια της ζώνης πυρηνικού αποκλεισμού, που συμπληρώθηκαν με μία τρίτη μόλις τον περασμένο μήνα.
Ο Πάνος Καράν μαζί με άλλους δύο μουσικούς, τον φλαουτίστα Ζαχαρία Ταρπάγκο και τον πιανίστα Raul Jimenez, πήγαν στην ταλαιπωρημένη περιοχή για να παίξουν μουσική για μαθητές.
Γιατροί της ψυχής
«Επέστρεψα στο Τοχοκού για τρίτη φορά, με την καρδιά μου ανοιχτή στις πληγές των περσινών τραγωδιών…», λέει ο Πάνος Καράν. «Η λέξη Φουκουσίμα κουβαλάει μια παγωνιά που είναι δύσκολο να την εξηγήσεις. Υπάρχει μια ψυχολογική παρενέργεια που βαραίνει τον πυρήνα της ταυτότητας αυτών των κατοίκων. Είναι άνθρωποι που παραμερίστηκαν και νιώθουν ότι ξεχάστηκαν. Αλλά υπάρχει κάτι εντελώς άμεσο στην παγκόσμια γλώσσα της μουσικής και στα μηνύματα που κουβαλάει. “Είμαστε εδώ. Δεν είστε μόνοι. Είμαστε μαζί. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε. Θέλουμε να νιώσετε καλύτερα”. Και μετά, τα ανεκτίμητα χαμόγελα των 12χρονων μαθητών, που τα νιώθουν όλα αυτά, κι ακόμα περισσότερα, χωρίς να λένε τίποτα. Μαθητές που έχουν το θάρρος να παίξουν στη σκηνή αυτό που μόλις έμαθαν στην πρόβα, πριν από μια ώρα. Οι προχωρημένοι διδάσκουν τους αρχάριους και όλοι έρχονται στο σχολείο νωρίτερα και μένουν μέχρι αργά για να κάνουν πρόβα, μόνοι τους, χωρίς δασκάλους, απλά και μόνο επειδή το θέλουν. Πασχίζουν όσο μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τη μουσική, να πουν αυτά που οι λέξεις δεν μπορούν».
Αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία που βίωσαν οι τρεις μουσικοί επί επτά ημέρες στην Ιαπωνία τη μεταφέρουν τώρα ως ένα μάθημα ζωής. Εκατοντάδες μαθητές στην Ιαπωνία αυτή τη φορά (σε άλλα μέρη της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής τις προηγούμενες φορές) ανοίχτηκαν σε μια άλλη προσέγγιση. Και δεν θεωρώ αμελητέο ότι όλο αυτό το εγχείρημα έχει καρδιά έναν νέο, ταλαντούχο Ελληνα μουσικό που γυρνάει τη Γη πάνω-κάτω. Μου θυμίζει περιπτώσεις ανθρώπων που πίστεψαν σε ένα όραμα, σε μια ιδέα και είπαν «θα το κάνω πάση θυσία» γιατί η ζωή είναι «τώρα» και υπάρχουν ανάγκες. Η θεραπευτική ιδιότητα της μουσικής συνδυάζεται εν προκειμένω με τον ψυχικό δεσμό, τα βιώματα που έζησαν αυτά τα παιδιά και που ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουν.