Για δεύτερη συνεχή χρονιά το θρυλικό Studio Ghibli συμμετέχει στις υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ, αυτήν τη φορά με την ταινία του Ισάο Τακαχάτα “The Tale of Princess Kaguya” («Το Παραμύθι της Πριγκίπισσας Καγκούγια»). Πέρσι, ο Χαγιάο Μιγιαζάκι με το “Kaze Tachinu” (O Άνεμος Δυναμώνει) έχασε το 2ο του Όσκαρ από το Frozen.
Η ταινία, παραγωγής 2013, θα διαγωνισθεί στην κατηγορία «Animation Μεγάλου Μήκους» και είναι βασισμένη στο “Taketori Monogatari”, ένα παραμύθι του 10ου αιώνα που αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που βρήκε ένας αγρότης μέσα σε ένα καλάμι από μπαμπού.
Οι άλλες τέσσερις ταινίες στην κατηγορία είναι «Τα Τερατοκουτάκια», «Οι Υπερέξι», «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο Σας 2» και «Song of the Sea».
Η δεύτερη συμμετοχή της Ιαπωνίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών είναι στην κατηγορία «Animation Μικρού Μήκους» με την ταινία “The Dam Keeper” των Ρόμπερτ Κόντο και Ντάις Τσουτσούμι (ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής στην γνωστή ταινία Toy Story 3). Στην ταινία, διάρκειας 18 λεπτών, ένα γουρουνάκι προσπαθεί να προστατεύσει μια μικρή πόλη από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι αντίπαλες ταινίες του “The Dam Keeper” είναι “The Bigger Picture”, “Feast”, “Me and My Moulton” και “A Single Life”.
Η απονομή των Όσκαρ θα γίνει στο Χόλυγουντ στις 22 Φεβρουαρίου 2015.