Δρ Αθανάσιος Πότσης: «Πολλές οι δυνατότητες για την ελληνοϊαπωνική αεροδιαστημική συνεργασία»

日本語

Ο Δρ Αθανάσιος Πότσης στο Περίπτερο της Ελλάδας | Φωτογραφία: Junko Nagata

Η Ελλάδα έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Αεροδιαστημικής (Japan International Aerospace Exhibition 2018) που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στα τέλη Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 23 χωρών από πέντε ηπείρους. Συναντήσαμε τον Δρα Αθανάσιο Πότση, Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού ο οποίος μας μίλησε για την ελληνική διαστημική βιομηχανία, το νεοσύστατο Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και την ήδη υπάρχουσα ελληνοϊαπωνική συνεργασία στον τομέα της αεροδιαστημικής καθώς και τις πολλές δυνατότητες ανάπτυξής της.

Συνέντευξη: Τζούνκο Ναγκάτα (永田純子)

Μιλήστε μας για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και τη διαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Έχουμε πέντε αναπτυξιακές δράσεις για το διάστημα. Η πρώτη είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία που έχουμε ως χώρα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency), να βελτιώσουμε τα προγράμματα στα οποία ήδη συνεργαζόμαστε, να τα αυξήσουμε και να μπουν οι ελληνικές βιομηχανίες στις επόμενες αποστολές της ESA στο διάστημα.
Το δεύτερο κομμάτι που έχουμε σαν στρατηγική είναι να δημιουργήσουμε μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ένα business incubator center για startups οι οποίες θα ασχολούνται για το διάστημα τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ελλάδα – είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν μια καινούργια εταιρεία που δουλεύει σε space από μια εταιρεία που κάνει απλά applications για mobile.
Η τρίτη μας δράση είναι ένα εθνικό πρόγραμμα για την κατασκευή έντεκα μικροδορυφόρων. Είναι ένα πρόγραμμα που συζητάμε και με την Ιαπωνική Αεροδιαστημική Εξερευνητική Υπηρεσία (JAXA). Αναζητούμε συνεργασίες και συνέργειες ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην εξεύρεση των καλύτερων συνεργατών, είτε είναι η Ιαπωνία, είτε είναι η Ινδία, το Ισραήλ, η Αμερική ή η Γαλλία, προκειμένου να επενδύσουμε σε αυτό το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων.
Το τέταρτο πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό και για την Ιαπωνία, είναι η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το διάστημα στη ναυτιλία. Τα καινούργια πλοία που θα χτίζονται θα έχουν περισσότερα ηλεκτρονικά, περισσότερους αυτοματισμούς, ρομποτική, επικοινωνίες, υλικά, τα οποία θα χρησιμοποιούν περισσότερη πράσινη ενέργεια και λιγότερη κατανάλωση, οπότε αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς λόγω του ότι η Ελλάδα κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στη ναυτιλία. Οι Έλληνες εφοπλιστές χτίζουν τα πλοία τους σε τρεις χώρες. Στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Για εμάς λοιπόν που θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα, οι Ιάπωνες ίσως αποτελούν ένα στρατηγικό συνεργάτη, για να δουλέψουμε μαζί τα νέα αυτά προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπαίνουν στα καινούργια πλοία, τα οποία θα χτίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές στην Ιαπωνία.
Και το πέμπτο πρόγραμμα μας είναι μια μεγαλύτερη δράση για να κατασκευάσουμε μεγαλύτερους δορυφόρους επιτήρησης της Γης για την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων, όπως είναι οι φωτιές.

Αυτά τα πέντε είναι τα βασικά προγράμματα που θέλουμε να υλοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, την οικονομία και παράλληλα τους νέους που πρέπει να μείνουν στη χώρα για να εργαστούν και να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Μπορείτε να μας ξεχωρίσετε ελληνική τεχνολογία ή εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική παγκοσμίως;

Ηγούμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενός προγράμματος που λέγεται LAGARD (Large Stable Deployable Structures). Θα έχετε δει κάποια συστήματα που μετά την εκτόξευσή τους η συσκευή ανοίγει στο διάστημα και γίνεται κεραία 30 μέτρων. Κατασκευάζουμε όλους αυτούς μηχανισμούς.
Μια πολλή μεγάλη δραστηριότητα είναι η κατασκευή των ηλεκτρονικών που ελέγχουν κινητήρες πλάσματος. Hall-effect thruster engines που είναι η επόμενη γενιά για interplanet connection. Κάνουμε όλα τα ηλεκτρονικά στην Ελλάδα, την πιστοποίηση, την κατασκευή και τη σχεδίαση τους.

Τέλος έχουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα η οποία ασχολείται με εφαρμογές (applications). Παίρνουμε εικόνες από το διάστημα, μετεωρολογικά δεδομένα, πληροφορίες για τη ναυτιλία και δημιουργούμε εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούνται σε διάφορα επίπεδα. Από την ασφάλεια και έλεγχο των συνόρων (security and safety for border control) μέχρι τη γεωργία ακριβείας (precision farming), πλοήγηση (navigation), σε θέματα που αφορούν στην ανάλυση του περιβάλλοντος, τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς κ.λπ) καθώς επίσης και εφαρμογές για τον τουρισμό. Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων που έχουμε. Προσπαθούμε να είμαστε καλοί όσο το δυνατόν περισσότερο, κάνοντας focus σε συγκεκριμένες τεχνολογίες. Στην αεροδιαστημική γενικά εστιάζουμε σε τρία πράγματα, στην τεχνολογία των αισθητήρων (sensors), στην τεχνολογία που αφορά σε σύνθετα υλικά (composite materials) καθώς και σε electro-pulse. Αυτές οι τρεις τεχνολογίες χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλη γκάμα αυτή τη στιγμή και επενδύονται πάρα πολλά χρήματα σε διεθνές επίπεδο.

Οι ελληνικές εταιρείες εξάγουν hardware και software στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας στην Ιαπωνία;

Ναι, ελληνικά συστήματα ελέγχου δορυφόρων στο έδαφος έχουν πουληθεί στην Ιαπωνία και χρησιμοποιούνται από ιαπωνικές εταιρείες. Επίσης έχουμε πουλήσει στην Ιαπωνία ηλεκτρονικά που κάνουν optic fiber amplification. Έχουμε προμηθεύσει με διόπτρες τον ιαπωνικό στρατό. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεργασία με τη Fujitsu για να προωθήσουμε ελληνικό λογισμικό για τις ανάγκες του Ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας. Κάνουμε επίσης προσπάθεια να μπούμε σε τεχνολογίες με λέιζερ που κάνουν ανάλυση περιβαλλοντικής ρύπανσης. Μπορεί αυτά να είναι μέχρι στιγμής λίγα, όμως έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες να τα ενισχύσουμε και να τα πολλαπλασιάσουμε.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος;

Στην Ελλάδα έχουμε τη βιομηχανία για την οποία σας μίλησα προηγουμένως. Έχουμε έναν ακαδημαϊκό χώρο ο οποίος δουλεύει πολλά χρόνια στο χώρο του διαστήματος. Και έχουμε ένα ελληνικό Δημόσιο το οποίο έχει ανάγκη από νέες τεχνολογίες και την καινοτομία που φέρνει το διάστημα προκειμένου να αναπτυχθεί, εξελιχθεί και εκσυγχρονισθεί. Έτσι μια από τις βασικές προτεραιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος είναι να δημιουργήσει τη στρατηγική που θα συνδέσει όλους αυτούς τους τομείς μεταξύ τους για να παραγάγουν το αποτέλεσμα που χρειάζεται η Ελλάδα στην καινοτομία και την εφαρμογή. Η στρατηγική αυτή θα δημιουργήσει προγράμματα, θα εστιάσει και θα επιλέξει εκείνα ώστε οι νέες αυτές τεχνολογίες να βρουν εφαρμογή στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη και στην οικονομία της χώρας.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,794FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα