Ρεσιτάλ Σύγχρονης Ιαπωνικής Μουσικής / Double Portrait: Τακεμίτσου – Τακαχάσι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η μουσική και η αισθητική των Τόρου Τακεμίτσου και Γιούτζι Τακαχάσι μέσα από τα έργα τους για φλάουτο και πιάνο παρουσιάζεται στο Ρεσιτάλ Σύγχρονης Ιαπωνικής Μουσικής / Double Portrait: Τακεμίτσου – Τακαχάσι (Κύκλος Μουσικής Δωματίου) τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων.

Η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Παύλος Αντωνιάδης προσεγγίζουν το έργο των δύο πρωτοπόρων συνθετών της μεταπολεμικής Ιαπωνίας παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που διερευνά διαστάσεις της δημιουργίας τους και επιχειρεί μια ιχνογράφηση της σχέσης τους.

Το ρεσιτάλ διοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – 59α Δημήτρια και τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα για το «2024: Έτος Πολιτισμού & Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας».

Ναταλία Γεράκη, Παύλος Αντωνιάδης. Φωτογραφία: tch.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ Μέρος

Τόρου Τακεμίτσου (1930-1996)
Voice για φλάουτο (1971)

Erik Satie (1866-1925)/Τόρου Τακεμίτσου
Le Fils des Étoiles – Prélude du 1er Acte ‘La Vocation’
σκηνική μουσική του Erik Satie (1891)
σε διασκευή του Tōru Takemitsu για φλάουτο και άρπα (1975)
(εκδοχή για φλάουτο και πιάνο/προσαρμογή για πιάνο: Παύλος Αντωνιάδης)

Γιούτζι Τακαχάσι (1938)
Three Poems of Mao Tse-Tung για πιάνο (1975)

Τόρου Τακεμίτσου
Toward the Sea I για άλτο φλάουτο και κιθάρα (1981)
(εκδοχή για άλτο φλάουτο και πιάνο/προσαρμογή για πιάνο: Παύλος Αντωνιάδης)

Β’ Μέρος

Τόρου Τακεμίτσου
Piano Distance για πιάνο (1961)

Τόρου Τακεμίτσου
Air για φλάουτο (1995)

Γιούτζι Τακαχάσι
Chromamorphe II για πιάνο (1964)

Γιούτζι Τακαχάσι
Ji(tγια φλάουτο και πιάνο (1978)

Ο Τόρου Τακεμίτσου αφομοίωσε τη φιλοσοφία της Ανατολής και της Δύσης, αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις (σιωπή-ήχος, φως-μισοσκόταδο, παράδοση-καινοτομία) και τις δυνάμεις της φύσης ως δομικά στοιχεία του έργου του. Η διαμόρφωση ενός άκρως προσωπικού, αλλά με οικουμενική απεύθυνση, μουσικού ιδιώματος αποτέλεσε υπαρξιακό ζήτημα για τον Τακεμίτσου.

Οι μουσικές αναζητήσεις του πιανίστα και συνθέτη Γιούτζι Τακαχάσι παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ευρύτητα. Ως ερμηνευτής αντλεί τόσο από το κλασικό όσο και από το σύγχρονο πιανιστικό ρεπερτόριο, όπως καταδεικνύει και η εκτενής δισκογραφία του, ενώ το συνθετικό του έργο –ειδικά της πρώιμης περιόδου– αναδεικνύει χαρακτηριστικές επιρροές από τον δάσκαλό του Ιάννη Ξενάκη. Μετά την οριστική επιστροφή του στην Ιαπωνία το 1972, στρέφεται προς το πολιτικό τραγούδι διαμαρτυρίας και διερευνά την αξιοποίηση των παραδοσιακών ιαπωνικών οργάνων και των πολυμέσων. Ο Γιούτζι Τακαχάσι παραμένει ένας άοκνος πειραματιστής και πολιτικός ακτιβιστής. Υπήρξε συνεργάτης του Τόρου Τακεμίτσου και ερμηνευτής έργων του.

Ο συγκερασμός της ιαπωνικής παράδοσης με τη σύγχρονη δυτική τέχνη αποτέλεσε κοινή παράμετρο στο έργο των Τακεμίτσου και Τακαχάσι. Για τους δύο συνθέτες, η πνευματική δημιουργία αναδείχθηκε σε απόλυτη αναγκαιότητα, στο κατεξοχήν μέσο νοηματοδότησης στο πλαίσιο μιας εναγώνιας υπαρξιακής αναζήτησης. Συμπορεύτηκαν μουσικά για τρία ιδιαιτέρως παραγωγικά χρόνια και παρά τις διακυμάνσεις της σχέσης τους, η ψυχική τους σύνδεση παρέμεινε βαθιά.

Ναταλία Γεράκη Φλάουτο/άλτο φλάουτο
Παύλος Αντωνιάδης Πιάνο

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, 20:30
(ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)
Εισιτήρια: 15€, 10€ (μειωμένο).
Για εισιτήρια πατήστε εδώ.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

1,787FollowersFollow

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα