Διήμερο εκδηλώσεων για τον Γιούκιο Μισίμα στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

H Black Dog Productions σε σύμπραξη με το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, διοργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 29 και 30 Ιουνίου 2017 με θέμα το έργο του Ιάπωνα συγγραφέα Yukio Mishima σε σχέση με το πολιτιστικό του περιβάλλον, συνοδευόμενο από την θεατρική παράσταση “Hanjo”. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο περιστύλιο και τον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Ο συγγραφέας Γιούκιο Μισίμα και εκφάνσεις του Ιαπωνικού Πολιτισμού μέσα από το έργο του»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλίες, και συζητήσεις με το κοινό, προβολές από ταινίες σχετικές με τον Μισίμα και το θέμα του θεατρικού έργου “Hanjo”, το οποίο παρουσιάζεται στο τέλος των εκδηλώσεων. Κάθε εκδήλωση ξεκινάει με μικρή εισαγωγή για το συγγραφέα και το έργο του, από την Ζαμπία Πατεράκη, την σκηνοθέτη του “Hanjo”. Ακολουθούν ομιλίες, συζητήσεις και προβολές με τον μεταφραστή ιαπωνικής λογοτεχνίας, συγγραφέα και σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη.
Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης έχει μεταφράσει από τα ιαπωνικά έργα σημαντικότατων λογοτεχνών όπως ο Yukio Mishima, ο Junichiro Tanizaki, ο Nagai Kafu, ο Yasunari Kawabata, η Yoko Ogawa και η Ryoko Sekiguchi, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα, Καστανιώτη και Αλεξάνδρεια. O ίδιος είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης με βραβεύσεις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Στις 29 Ιουνίου, ο κύριος Παναγιώτης Ευαγγελίδης θα δώσει μια ομιλία με το θέμα “Τελετουργικά θανάτου, την επιθανάτια ποίηση και την έννοια της ηρωϊκής αποτυχίας στον Ιαπωνικό πολιτισμό”. Ο Yukio Mishima ήταν ένας καλλιτέχνης που είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον θάνατο. Η θεαματική του αυτοκτονία το 1970 σφράγισε μια εντυπωσιακή καριέρα στις τέχνες και τα γράμματα.
Θα ακολουθήσει προβολή της μικρού μήκους ταινίας “Yukoku”, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Yukio Mishima. H μόνη ταινία που σκηνοθέτησε και έχει ως θέμα την αυτοκτονία ενός αξιωματικού και της γυναίκας του μπροστά σε ένα τρομερό ηθικό δίλημμα μπορεί να θεωρηθεί και ως μία πρόβα της πραγματικής αυτοκτονίας του Ιάπωνα συγγραφέα. Την παρουσίαση της ταινίας, θα κάνει η Ζαμπία Πατεράκη. Η παρουσίαση θα συνοδεύεται από αποσπάσματα από την ταινία του Paul Schrader “Mishima: A life in four chapters”, μια καλλιτεχνική απόδοση του έργου και της ζωής του συγγραφέα.
Την εκδήλωση θα κλείσει η θεατρική παράσταση “Hanjo”, σε σκηνοθεσία Ζαμπίας Πατεράκη, με τους ηθοποιούς Μαρίνα Σωκράτη, Άλκηστη Βούλγαρη και Αργύρη Αποστόλου.

To “Hanjo” ανήκει στη συλλογή “Σύγχρονα Έργα Νο”, του Yukio Mishima. Πρόκειται για έργα που αντλούν την θεματολογία τους από κλασικά έργα Νο, αλλά είναι μεταφερμένα στην δεκαετία του ’50, στο ξεκίνημα της επαγγελματικής καριέρας του Mishima.
Το Hanjo, έχει ονομαστεί έτσι από την Λαίδη Χάντζο, και το ποίημά της Enkako, στο οποίο μια γυναίκα της αυλής παρομοιάζεται με μια βεντάλια το καλοκαίρι, η οποία δροσίζει την ερωτική κάψα του εραστή της. Όταν όμως έρθει το φθινόπωρο, ο εραστής της την ξεχνάει και την εγκαταλείπει. Από αυτή το ποίημα, πλούσιο σε εικόνες, αντλεί την έμπνευση του ο Mishima για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, ατμοσφαιρικό δράμα. Στο έργο, η ζωγράφος Τζίσουκο Χόντα, η πρώην γκέισα Χανάκο που συγκατοικεί μαζί της και ο πρώην εραστή της, Γιόσιο, συγκρούονται με φόντο το πέρασμα της Ιαπωνίας από την παράδοση στον μοντερνισμό. Στο έργο απεικονίζεται ένας εύθραυστος γυναικείος κόσμος. Οι δύο γυναίκες αφοσιωμένες στα καλλιτεχνικά ιδανικά τους και την έκφραση που βρίσκουν αυτά στην αφοσίωση προς τους αγαπημένους του, δημιουργούν έναν παράλληλο κόσμο, ξεχωριστό από την τεχνοκρατική πραγματικότητα που καταστρέφει τις ψυχές των ανθρώπων γύρω τους.

Στις 30 Ιουνίου θα προβληθoύν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ “Πέρασμα στον κόσμο των Μπονσάι” της Ζαμπίας Πατεράκη, σε σύμπραξη με την Ελληνική Λέσχη Μπονσάι. Η προβολή θα συνοδεύεται από συζήτηση πάνω στην επιρροή του Ζεν Βουδισμού στην διαμόρφωση του παραδοσιακού πολιτισμού της Ιαπωνίας με τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και τη Ζαμπία Πατεράκη. Θα συζητηθούν διάφορες πτυχές που συγκινούν και δίνουν κίνητρα σε Έλληνες δημιουργούς να ασχοληθούν με τον Ιαπωνικό πολιτισμό, και ειδικά της φιλοσοφικές προεκτάσεις που υπάρχουν σε παραδοσιακές δραστηριότητες.
Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του παραδοσιακού πολιτισμού κατέχει η μορφή της γκέισας, η οποία στο έργο του Mishima συμβολίζει ένα ποιητικό πνεύμα, το οποίο απορρίπτει την εποχή του.

Θα ακολουθήσει μικρό αφιέρωμα στην μορφή της γκέισας μέσα στον ιαπωνικό κινηματογράφο του ’50 με τις ταινίες “Gion Bayashi” του Kenji Mizoguchi, και “Τελευταία Χρυσάνθεμα” του Mikio Naruse. Οι ταινίες αυτές φωτίζουν τον θεσμό της γκέισας, όταν φαινόταν πως το μέλλον αυτών των γυναικών στην μεταπολεμική Ιαπωνία ήταν καταδικασμένο.

Το διήμερο των εκδηλώσεων θα κλείσει ξανά η θεατρική παράσταση Hanjo. Η θεατρική παράσταση ερμηνεύεται από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου που μελέτησαν διάφορες πτυχές του Ιαπωνικού θεάτρου για να κατασκευάσουν τις ερμηνείες τους. Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτα στην Αθήνα στο Θέατρο Χυτήριο από τον Μάιο, μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Είναι η δεύτερη θεατρική σκηνοθεσία της Ζαμπίας Πατεράκη, και το δεύτερο έργο του Yukio Mishima που ανεβάζει. Η μετάφραση του έργου είναι της Ελένης Μαύρου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη, στην συλλογή “Πέντε Σύγχρονα Έργα Νο” του Γιουκίο Μισίμα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 (ώρα προσέλευσης 17:00)

17:15
Ομιλία: “Τελετουργικά θανάτου, επιθανάτια ποίηση και η έννοια της ηρωϊκής αποτυχίας στον Ιαπωνικό πολιτισμό” με τον μεταφραστή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη.
18:30
Προβολή: “Yukoku” του Yukio Mishima και αποσπάσματα από την ταινία “Mishima: A life in four chapters” του Paul Schrader. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την ομάδα παραγωγής του Hanjo για το έργο και τον συγγραφέα.
19:15
Θεατρική παράσταση: Hanjo του Yukio Mishima, σε σκηνοθεσία Ζαμπίας Πατεράκη (Διάρκεια: 50′ λεπτά)

30 ΙΟΥΝΙΟΥ (ώρα προσέλευσης 17:30)

18:00
Προβολή και Ομιλία: “Πέρασμα στον κόσμο των Μπονσάι” της Ζαμπίας Πατεράκη σε σύμπραξη με την Ελληνική Λέσχη Μπονσάι (Διάρκεια 20′ λεπτά). Θα ακολουθήσει συζήτηση για την επιρροή του Ζεν και την σημασία της καλαισθησίας στον Ιαπωνικό πολιτισμό με τον μεταφραστή και σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη, και την Ζαμπία Πατεράκη.
19:00
Προβολή και συζήτηση: H μορφή της γκέισας και η σημασία της για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό μέσα από τρεις ταινίες: “Αδελφές της Γκιόν” και “Gion Bayashi” του Kenji Mizoguchi, και “Τελευταία Χρυσάνθεμα” του Mikio Naruse.
20:30
Θεατρική παράσταση: Hanjo του Yukio Mishima, σε σκηνοθεσία Ζαμπίας Πατεράκη (Διάρκεια: 50′ λεπτά)

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ HAIKU.GR

Ιδανικό για δημιουργία σελίδων ποίησης Χάικου, βιβλίων, ανθολογιών, διαγωνισμών, εκδοτικών οίκων κ.α.

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα