Διάλεξη του Iάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα και έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο πλαίσιο της Ιαπωνικής Εβδομάδας του μεγάλου αφιερώματος στο σύγχρονο πρόσωπο της Ιαπωνίας που συνδιοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας και το Ελληνο-Ιαπωνικό Επιμελητήριο από την Κυριακή 22 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διάλεξη του Κένγκο Κούμα, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης παγκόσμιας αρχιτεκτονικής αλλά και μια ενδιαφέρουσα Έκθεση Αρχιτεκτονικής.

Η διάλεξη του Κένγκο Κούμα έχει τον τίτλο «Small things and Big Things» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, το Ελληνο-Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Japan Foundation και το Ελληνικό Ινστιτούτο αρχιτεκτονικής. Στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος, από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ Μουσών, η Έκθεση Αρχιτεκτονικής «Organic Architecture», στην οποία θα συμμετέχουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Kengo Kuma & Associates, Sou Fujimoto Architects και Junya.ishigami+associates.

Επίσης, την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 11:00 ο Κένγκο Κούμα (Kengo Kuma), ο Σου Φουτζιμότο (Sou Fujimoto) και ο Τζούνια Ισιγκάμι (Junya Ishigami) θα πραγματοποιήσουν Εργαστήριο αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή φοιτητών αρχιτεκτονικής. H διάλεξη του Κένγκο Κούμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/11 στις 6:00 μ.μ, στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη».

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4:30 μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα

Ο Κένγκο Κούμα γεννήθηκε το 1954 στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και το 1979 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Δούλεψε για λίγο στις εταιρίες Nihon Sekkei και Toda και έπειτα έφυγε για τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ως επισκέπτης ερευνητής από το 1985 έως το 1986. Το 1987 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Spatial Design» και το 1990 το αρχιτεκτονικό γραφείο «Kengo Kuma & Associates» στο Τόκιο. Το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999 ήταν επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Περιβαλλοντικής Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο Keio. Το 2008 πήρε το διδακτορικό του από το ίδιο Πανεπιστήμιο, και έγινε καθηγητής στη Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο τμήμα Μηχανικής Σχεδιασμού Συστημάτων. Από το 2009 είναι καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Το έργο του Κένγκο Κούμα χαρακτηρίζεται από μια επαναστατική προσέγγιση της μνημειακής αρχιτεκτονικής και έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά βραβεία. Το 1997, του απονεμήθηκε το περίφημο Βραβείο του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής της Ιαπωνίας για το έργο του «Noh Stage in the Forest» και το AIA DuPONT Benedictus Award για το έργο «Water/Glass» (ΗΠΑ), ενώ έχει λάβει επίσης το International Stone Architecture Award για το «Stone Museum» (Ιταλία 2001) και το α΄ βραβείο στο πλαίσιο της διοργάνωσης Spirit of Nature Wood Architecture Award (Φινλανδία, 2002).
Ο Κένγκο Κούμα σχεδιάζει αρχιτεκτονικά κτίρια αντλώντας την έμπνευσή του από το φως και τη φύση, όπως τα κεντρικά γραφεία της Louis Vuitton Moet Hennessy στην Ιαπωνία, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα spa στην Καραϊβική για το Mandarin Oriental Dellis Cay. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας, στόχος του είναι να «ανακτήσει την παράδοση των γιαπωνέζικων κτιρίων» και να της δώσει μια νέα ερμηνεία μέσα στον 21ο αιώνα.

Χορηγοί της Ιαπωνικής Εβδομάδας είναι οι εταιρείες Νintendo, JT International, TOYOTA Ελλάς, Folli Follie, TOPPAN και SONY Hellas.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img
ChemiCloud - Excellent Web Hosting Services