Διάλεξη: «Νιχόνγκα – Η σύγχρονη παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική»

Διάλεξη με θέμα το σύγχρονο ρεύμα ιαπωνικής ζωγραφικής «Νιχόνγκα» θα δώσει ο Ιαπωνολόγος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 (ώρα 19.15-20.30) στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Το ρεύμα αυτό είναι γνωστό για την ανανέωση που έφερε από το τέλος της εποχής Μέϊτζι στην ιαπωνική ζωγραφική, μέσα από την ανάμειξη παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, οδός Αγγελάκη 13.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στέλιος Λ. Παπαλεξανδρόπουλος

Θρησκειολόγος, ειδικευμένος στις ιαπωνικές θρησκείες. Εργάζεται ως τακτικός καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Θεολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο και στην Ελβετία και Ιαπωνικό Βουδισμό στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τις ιαπωνικές θρησκείες, ιδίως σε σχετικά με τον ιδρυτή του ιαπωνικού Σότο Ζεν, Ντόγκεν σε πολλά ιαπωνικά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα. Κυριότερα έργα: Ο Ιάπωνας φιλόσοφος Νισίντα Κιταρό, Θεότητες και κόσμος στη κοσμογονία του Κοτζίκι, Η αληθινή πραγματικότητα στο έργο του Ντόγκεν, Ιστορία της Τέχνης του Ιαπωνικού Βουδισμού (552-794 μ.Χ.). Έχει ακόμη ασχοληθεί με την ιαπωνική λογοτεχνία, κάνοντας μεταφράσεις από το έργο του Αμπέ Κόμπο (Η γυναίκα της άμμου), του Ουέντα Ακινάρι (Ουγκέτσου μονογκατάρι), του Σίγκα Ναόγια (διηγήματα) κ.α. Ενδιαφέρεται για την ιαπωνική βουδιστική αλλά και κοσμική τέχνη και έχει κάνει πολλές σχετικές σειρές μαθημάτων και διαλέξεις, εισάγοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα θέματα όπως τα ρεύματα Νιχόνγκα, Σιν-Χάνγκα κ.α. Είναι μέλος της EAJS (European Association of Japanese Studies) και άλλων διεθνών ακαδημαϊκών εταιρειών.

 

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα