Διάλεξη «Ιαπωνισμός: H επίδραση της Ιαπωνικής Τέχνης στον Δυτικό Πολιτισμό»

Λεπτομέρεια από το έργο Courtesan (after Eisen) του Vincent van Gogh, 1887
Λεπτομέρεια από το έργο Courtesan (after Eisen) του Vincent van Gogh, 1887 (www.vangoghmuseum.nl)

Διάλεξη με θέμα «Ιαπωνισμός: H επίδραση της Ιαπωνικής Τέχνης στον Δυτικό Πολιτισμό» θα δώσει η γλύπτρια και ζωγράφος κα Ντίνα Αναστασιάδου την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος ελεύθερη).

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο διαλέξεων του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου για την προβολή της Ιαπωνίας και του Ιαπωνικού πολιτισμού και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου το 1956 και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Ντίνα Αναστασιάδου

Σπούδασε γλυπτική, ιστορία της τέχνης και χαλκοχυτική με καθηγητές τους Γιώργο Νικολαΐδη και Θόδωρο Παπαγιάννη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Αποφοίτησε με Άριστα (10/10).

Το 1986 επιλεγμένη από τους καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ. εστάλη στην Ιαπωνία και έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών (International Art Festival Ushimado Okayama 1986) με αφορμή την αδελφοποίηση της Μυτιλήνης με το Ushimado στην Okayama της Ιαπωνίας. Παρακολούθησε μαθήματα ιαπωνικής γλώσσας, καλλιγραφίας και ζωγραφικής sumi δίπλα στον ιστορικό και καλλιγράφο Mitsuo Takaoki και Nihonga δίπλα στη Miki Takaoki. Η σχέση της με την οικογένεια Takaoki – που ξεκίνησε από το 1980 και διαρκεί μέχρι σήμερα – ήταν ιδιαίτερα αποφασιστική για την πορεία της ως καλλιτέχνιδος.

Το 1988 έλαβε υποτροφία από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας (Monbusho) και στο διάστημα 1989-1991 παρακολούθησε μαθήματα Ιαπωνικής ιστορίας της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιότο (Kyoto University) με καθηγητή τον Zenzo Shimizu.

Το 2012 – 2014 έλαβε υποτροφία από την κυβέρνηση της Ινδίας (I.C.C.R. scholarship scheme) και έλαβε Μάστερ Καλών Τεχνών (M.F.A.) από το Πανεπιστήμιο της Καλκούτας (Rabindra Bharati University). Τον 2014 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο για τη σχεδιαστική της ικανότητα και έλαβε Certificate of Merit.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Ιαπωνία και Ινδία. Από τις πλέον αξιοσημείωτες ήταν η έκθεση της στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας το 2009 με αφορμή τα 110 χρόνια Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας (110 years of Greece-Japan friendly ties, 2009), η έκθεση της στο Μουσείο Ηρακλειδών “Mathematics and the arts of Japan” (2010) και η έκθεση της στο India International Centre, New Delhi (2014) “Greece-India, cultural crossroads”.

Έργο της Ντίνας Αναστασιάδου στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα
Έργο της Ντίνας Αναστασιάδου στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα

Έργα της βρίσκονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), στην Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, στο Sanskriti Museum, New Delhi, στο I.C.C.R. Ministry of External Affairs, Rabindranath Tagore Centre Calcutta, στο India International Centre New Delhi στην Ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, στη Δημοτική Πινακοθήκη και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ιαπωνία, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αγγλία, Γερμανία και Η.Π.Α.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ