Διάλεξη για το ιαπωνικό αεροσκάφος YS-11 και την αερομεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας το 1964

日本語

©GreeceJapan.com/Junko Nagata

Για το ιαπωνικής κατασκευής αεροσκάφος YS-11 και το ρόλο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964 μίλησε ο κ. Σινίτσι Φούμα σε διάλεξη που έδωσε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στο Μουσείο Αεροπορίας Τοκοροζάουα στο Τόκιο. Ο κ. Φούμα είναι συγγραφέας βιβλίου με θέμα την αερομεταφορά της Φλόγας από την Ολυμπία μέχρι το Τόκιο καθώς και στο εσωτερικό της Ιαπωνίας.

Οι διοργανωτές της 18ης Ολυμπιάδας ήθελαν να χρησιμοποιηθεί σε όλο το ταξίδι ένα αεροσκάφος εγχώριας κατασκευής και έβλεπαν το YS-11 που κατασκευάστηκε από τον όμιλο εταιριών Nihon Aircraft Manufacturing Corporation ως την ιδανική επιλογή. Τελικά για διάφορους λόγους το ιαπωνικό αεροσκάφος δεν κατάφερε να πάρει πτητική ικανότητα για το εξωτερικό και αποφασίστηκε η Φλόγα να φθάσει στην Ιαπωνία με το DC-6B “City of Tokyo” της JAL. Το αεροπορικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου 1964 από την Αθήνα και μετά από σταθμούς σε 12 πόλεις (Κωνσταντινούπολη, Βηρυτό, Τεχεράνη, Λαχόρη, Νέο Δελχί, Καλκούτα, Ραγκούν, Μπανγκόκ, Κουάλα Λουμπούρ, Μανίλα, Χονγκ Κονγκ και Ταιπέι), το DC-6B προσγειώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1964 στην Οκινάουα.  Από εκεί την αερομεταφορά της Φλόγας ανέλαβε το YS-11.

Το δικινητήριο στροβιλοελικοφόρο έχει πετάξει και στους ελληνικούς ουρανούς. Το 1970 η Ολυμπιακή Αεροπορία απέκτησε 5-7 αεροσκάφη (με άλλες πήγες συνολικά απέκτησε 10 Αφη) YS-11A για την σταδιακή αντικατάσταση των παλιών DC-6 και DC-3. Χρησιμοποιήθηκε από την Ο.Α. μέχρι το 1981, στις πτήσεις του εσωτερικού, οπότε και αποσύρθηκε. Ένας μικρός αριθμός αεροπλάνων παραδόθηκε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα οποία εντάχθηκαν στην 356 Μ.Τ.Μ. Αν και η απόκτησή τους είχε θεωρηθεί προσωρινή λύση μέχρι την προμήθεια του νέου μεταγωγικού, το ιαπωνικό αεροσκάφος συνετέλεσε στην αύξηση της επιχειρησιακής ζωής των C-130.

Ο κ. Σινίτσι Φούμα στη διάλεξή του στο Αεροπορικό Μουσείο Τοκοροζάουα. ©GreeceJapan.com/Junko Nagata

Το Μουσείο Αεροπορίας της Τοκοροζάουα βρίσκεται στο Πάρκο Αεροπορίας της Τοκοροζάουα, εκεί που ήταν το ομώνυμο αεροδρόμιο από το οποίο απογειώθηκε το πρώτο αεροπλάνο στην Ιαπωνία, το διπλάνο Kaishiki No.1 στις 13 Οκτωβρίου 1911.

©GreeceJapan.com/Junko Nagata
©GreeceJapan.com/Junko Nagata
©GreeceJapan.com/Junko Nagata

 

 

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ