Μάθημα για την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία θα παραδώσει στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Τόκιο ο Ιάπωνας ελληνιστής Κόσουκε Φουκούντα ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν επισκέπτης ερευνητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα μάθημα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο “Open Academy” του πανεπιστημίου στις 23, 24 και 25 Αυγούστου 2022 και θα περιλαμβάνει τις διαλέξεις:
- Tα αρχαία ελληνικά που είδα και άκουσα στην καθημερινή ζωή στην Ελλάδα
- Συνοπτική ιστορία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας
- Αλληλεπίδραση της μάθησης μεταξύ της σύγχρονης ελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας (θα γίνει αναφορά και στην ποντιακή γλώσσα όντας και μελετητής του ποντιακού ελληνισμού)
Αναφερόμενος στο θέμα της δεύτερης διάλεξης («συνοπτική ιστορία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας») στο οποίο ειδικεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και στο ΑΠΘ, ο κ. Φουκούντα σημειώνει ότι είναι άκομα άγνωστο στην Ιαπωνία, μολονότι υπάρχουν κάποιες μεταφράσεις όπως του Καζαντζάκη και του Παπαδιαμάντη.
Σχετικά με το μάθημα που θα παραδώσει, ο κ. Φουκούντα είπε στο GreeceJapan.com: «Στην Ιαπωνία υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν καλά τα αρχαία ελληνικά αλλά δεν έχουν μάθει τα νέα ελληνικά και άνθρωποι οι οποίοι ενώ μιλάνε καλά τα σύγχρονα ελληνικά δεν ξέρουν τον πλούσιο θησαυρό των αρχαίων ελληνικών που κληρονομείται στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα μας. Μέσω αυτού του μαθήματος έχω σκοπό να ανοίξω δύο πόρτες που οδηγούν εξάπαντος στην ίδια κορυφή, ήτοι να ενθαρρύνω τις δύο ομάδες των προαναφερθέντων ανθρώπων να απολαύουν τα ίδια ελληνικά με άλλο τρόπο, που εισέτι δεν έχουν δοκιμάσει. Θα χαρώ να συμβάλλω με αυτό το μάθημα στο ενδιαφέρον και την αγάπη των συμπατριωτών μου για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα».
Κόσουκε Φουκούντα 福田耕佑
Γεννήθηκε το 1990. Σπούδασε Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας (ιδιαίτερα το Σπινόζα) και Νεοελληνική Λογοτεχνία (ιδιαίτερα τον Καζαντζάκη) στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως επισκέπτης ερευνητής. Δίνει διαλέξεις στον Τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Συνέγραψε στα ελληνικά «ο Καζαντζάκης και η Ελληνικότητα» στο βιβλίο «Νίκος Καζαντζάκης, Η απω-ανατολική ματιά» (επιμέλεια Έλενα Αβραμίδου, Ένεκεν, 2019) και μετέφρασε την «Ασκητική» του Καζαντάκη στα ιαπωνικά (Kyoryoku-sha, 2018).