Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα στους Νinja

poster_ninja

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το Japan Foundation και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου – «Αφιέρωμα στους Νinja»  από τις 6 έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2014. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών στην Ανατολική Ευρώπη 2013» του Japan Foundation, με θέμα:

«Το μυστικό της Ιαπωνικής Ανάπτυξης: Ninja, Μεταμόρφωση και Ομαδική Εργασία»

Οι επιλεγμένες ταινίες του φεστιβάλ έχουν ως θέμα τους Νinja. Σήμερα το όνομα τους είναι παγκοσμίως γνωστό και, καθώς ο ρόλος τους δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρος, έχουν αποκτήσει μυθική υπόσταση εκτός Ιαπωνίας. Οι Ninja ήταν ειδικοί πράκτορες στην υπηρεσία των ηγεμόνων, κυρίως κατά τον 15ο αι. έως την εποχή Εdo, δηλ. 400 χρόνια πριν,  οι οποίοι εκπαίδευαν το σώμα και το πνεύμα τους σε ομάδες. Ήταν υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση πληροφοριών και την εκτέλεση άκρως δύσκολων αποστολών. Επρόκειτο για «ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις» που, είτε λειτουργούσαν αυτόνομα με τρόπο αλάνθαστο, είτε ως μέλη μιας ομάδας είχαν έναν καίριο ρόλο στην εκπλήρωση μιας αποστολής. Τα κατορθώματα τους παρουσιάζονται σε manga και σε anime, καθώς και σε ιστορικές ταινίες, όπου οι παραδόσεις δεν προβάλλονται μόνο ως απλή ψυχαγωγία αλλά γίνονται και αντικείμενο φιλοσοφικής μελέτης.

Οι αυστηρές απαιτήσεις από το άτομο, καθώς και η τήρηση της παράδοσης που θέλει την ολοκλήρωση μιας αποστολής με τη συνεργασία όλης της ομάδας, είναι χαρακτηριστικά και της φυσιογνωμίας των Ιαπώνων, δηλαδή η σκληρή εργασία, η επιμονή και η προσήλωση στη λεπτομέρεια, καθώς και οι ανεπτυγμένες δεξιότητες που οδηγούν στην επίτευξη υψηλών στόχων. Όλα αυτά τα στοιχεία που προσδιορίζουν τον ιαπωνικό λαό έχουν άμεση σχέση με την οικονομική ανάπτυξη από το 1960 και έως την είσοδο στον 21ο αιώνα, μέσω μιας χαμένης δεκαετίας, καθώς αποτέλεσαν τη βάση για την εξέλιξη της ιαπωνικής τεχνολογίας και την επέκταση των ιαπωνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν έξι κλασικά έργα εποχής του 1960 και ένα anime επιστημονικής φαντασίας του 1980. Κάθε έργο παρουσιάζει την ικανότητα των Ιαπώνων για μεταμόρφωση, την επιδεξιότητα και τον σχολαστικό έλεγχο στην παραμικρή λεπτομέρεια κατά την μετάλλαξη της αληθινής ταυτότητας τους σε κρυφή, την ομορφιά που προκύπτει από την αντίθεση αυτή και τις έξοχες τεχνικές που χρησιμοποιούν για την εκτέλεση των αποστολών τους. Ο ninja, που άλλοτε μάχεται ως άτομο ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την ομάδα και άλλοτε υπομένει μια ζωή με κακουχίες για να πάρει τελικά εκδίκηση, εκφράζει τον ατομισμό των Ιαπώνων που μπορεί να γίνει πιο ισχυρός από των Δυτικών. Οι ταινίες επιδιώκουν να συμβάλλουν στην κατανόηση από τους θεατές, του υλικού και πνευματικού στόχου που αναζητά ο Ιάπωνας καθώς και του ιδεώδους της ομαδικής εργασίας.

Ελπίζουμε το αφιέρωμα αυτό να βοηθήσει τους θεατές σε όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν τους Νinja – τους μυστικούς πράκτορες γνωστούς από το όνομα τους αλλά με την ταυτότητα τους να παραμένει ένα μυστήριο – και μέσω αυτών, την τέχνη των Ιαπώνων να «μεταμορφώνονται» στις δύσκολες στιγμές και τη σημασία της ομαδικής εργασίας για την επίτευξη ενός στόχου.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου – Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
τηλ. 210 3418 550, e-mail: info@mcf.gr

Πρεσβεία της Ιαπωνίας-Πολιτιστικό Τμήμα
τηλ. 210 670 9901
e-mail: cultural@at.mofa.go.jp

Είσοδος: 3 Ευρώ ανά προβολή

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου

20:00 Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ KABUKI / Yukinojo Henge
Σκηνοθεσία : Kon Ichikawa 1963 / 113’ / ΕΓΧΡΩΜΗ /Daiei Films
Κλασσική ταινία εποχής με ήρωα άριστο γνώστη της τέχνης της μεταμφίεσης και της μεταμόρφωσης.

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου

20:00 NINJA –  ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ /  Shinobi no mono
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto 1962 / 104’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films
Κλασική ταινία για τους ninja, την οποία ακολούθησαν οκτώ συνέχειες κατά το διάστημα 1962-66. Στην ταινία παρουσιάζεται ο διάσημος ληστής Goemon Ishikawa ως ninja. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ταινία, που προβάλει με σοβαρότητα την τέχνη των ninja και τονίζει την ανθρώπινη πλευρά τους ως πολεμιστές που μάχονταν πάντοτε στο σκοτάδι. 

22:00  Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ SAMURAI / Ibun Sarutobi Sasuke
Σκηνοθεσία: Masahiro Shinoda 1965 / 100’/ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Shochiku Films
Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του μυθικού ninja Sarutobi Sasuke από την περιοχή Koga.

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου

18:00 Cyborg 009 
Σκηνοθεσία: Masayuki Akehi 1980 /130’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Anima tion Co., Ltd.
Ταινία κινουμένων σχεδίων και δράσης με τους ήρωες του Shotaro Ishinomori. 

21:00 ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ SANADA /Sanada fuunroku 
Σκηνοθεσία: Tai Kato 1963 / 90’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Films
Κωμική ταινία εποχής πάνω στους μυθικούς Ju-yushi, (τους Δέκα Γενναίους του ήρωα Yukimura Sanada) της εποχής των Εμφύλιων Πολέμων. Το έργο συνδυάζει πλούσια στοιχεία ninjutsu (η πολεμική τέχνη των ninja), σάτιρα και μιούζικαλ. Παραλλάσει ακόμα δημοφιλείς μυθικούς ninja, π.χ. τον Sasuke Sarutobi, ως ήρωα με υπερφυσικές δυνάμεις ή τον Saizo Kirigakure, ως κορίτσι κλπ.

23:00 NINJA – ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ 2 / Zoku Shinobi no Mono 
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto  1963 / 93’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films
Δεύτερη συνέχεια, μετά τη μεγάλη επιτυχία της ομώνυμης ταινίας «Ninja – Οι εκτελεστές» (Shinobi no mono), που λέγεται ότι έφερε τη μόδα των ninja στο χώρο των τεχνών στην Ιαπωνία. Περιγράφει την τραγική μάχη ενός μοναχικού ninja, του Ishikawa Goemon, εναντίων της εξουσίας των ηγεμόνων (shogun) Oda Nobunaga και Toyotomi Hideyoshi.

Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου

20:00 NINJA – ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ / Shinobi no mono
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto 1962 / 105’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films

22:00 NINJA –  ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ 2 / Zoku Shinobi no Mono 
Σκηνοθεσία: Satsuo Yamamoto  1963/ 93’ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Daiei Films

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου

20:00 Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ SAMURAI / Kaze no Bushi 
Σκηνοθεσία: Tai Kato  1964 / 95’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Company
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Shiba Ryotaro, διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων. Πρόκειται για μια ταινία εποχής με πλούσια δράση, σχετικά με τις πολύπλοκες σχέσεις συμφέροντος μεταξύ ατόμου και οργάνωσης.

22:00 Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ KABUKI / Yukinojo Henge 

Σκηνοθεσία: Kon Ichikawa  1963 / 113’ / ΕΓΧΡΩΜΗ /Daiei Films

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου

20:00 Cyborg 009 
Σκηνοθεσία: Masayuki Akehi 1980 /130’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Animation Co., Ltd.

22:30 Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ SAMURAI / Kaze no Bushi
Σκηνοθεσία: Tai Kato 1964 / 95’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Company

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου

20:00 ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΙΕΣ ΤΩΝ SANADA /Sanada fuunroku 
Σκηνοθεσία: Tai Kato 1963 / 90’ / ΕΓΧΡΩΜΗ / Toei Films

22:00 Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ SAMURAI / Ibun Sarutobi Sasuke
Σκηνοθεσία: Masahiro Shioda 1965/ 100’/ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ / Shochiku Films

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ