Την περασμένη πρωταπριλιά και στο πνεύμα της ημέρας είχαμε γράψει ότι ιδρύεται τμήμα Ιαπωνικών Σπουδών σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ο απώτερος σκοπός μας ήταν να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα (και το πετύχαμε) ένα θέμα που παρακολουθούμε από κοντά πολλά χρόνια, έχουμε γράψει αρκετές φορές και μας έχει φέρει συγκινήσεις, κυρίως όμως απογοητεύσεις. Tο άρθρο μεταδόθηκε αστραπιαία. Κοινοποιήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες μας. Υιοθετήθηκε ακόμα και ως πραγματικότητα από αυτούς που έμειναν στον τίτλο και δεν διάβασαν το άρθρο. Λάβαμε και δεκάδες μηνύματα για το αν υπάρχει πιθανότητα να ιδρυθεί σύντομα. Δεν σας κρύβουμε ότι ήταν ακόμα και για εμάς έκπληξη ότι υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά που ενδιαφέρονται για ιαπωνικές σπουδές και θα ήθελαν να ακολουθήσουν αυτήν την κατεύθυνση.
Φέτος Ελλάδα και Ιαπωνία γιορτάζουν την επέτειο των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων και στο πλαίσιο της έχουν ήδη γίνει και θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις. Με αποκορύφωμα την «Ιαπωνική Εβδομάδα» το Νοέμβριο στην Αθήνα, ένα γεγονός για το οποίο στο GreeceJapan.com έχουμε έναν επιπλέον λόγο να είμαστε χαρούμενοι αφού ξεκίνησε από δική μας πρόταση που – κάλλιο αργά παρά ποτέ – θα υλοποιηθεί (θα γράψουμε σχετικά σε άλλο άρθρο).
Θα θέλαμε όμως σαν επιστέγασμα όλων αυτών των αξιόλογων δράσεων, να είναι η αναγγελία της ίδρυσης ενός πανεπιστημιακού τμήματος Ιαπωνικών Σπουδών στην Ελλάδα. Καταλαβαίνουμε ότι οι φετινές εκλογές μειώνουν τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο, όμως μήπως θα μπορούσαν τουλάχιστον να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές. Ήδη έχουν γίνει μελέτες από τους αρμόδιους φορείς, υπάρχει και η εμπειρία τής αποτυχημένης ίδρυσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το 2009, εμπειρία που μπορεί να συνεισφέρει θετικά με την μη επανάληψη των ίδιων λαθών και να επισπεύσει τα πράγματα.
Για την ιστορία, η τελευταία επίσημη ανακοίνωση για τμήμα Ιαπωνικών Σπουδών ήταν το 2014 από τον τότε υπουργό Παιδείας όταν είχε αναγγείλει τη μεταφορά του τμήματος Ασιατικού Προσανατολισμού από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με προοπτική να λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2015-16. Τότε μόλις είχε γυρίσει από επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία. Μετά έγιναν εκλογές.
Για την αναγκαιότητα των ιαπωνικών σπουδών στην Ελλάδα δεν θα μιλήσουμε εμείς, διαβάστε παρακάτω τι λένε οι ειδικοί. Ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης (όταν ήταν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο καθηγητής επίσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, ένας άνθρωπος που έχει προσπαθήσει όσο κανείς άλλος για την ίδρυση τμήματος ιαπωνικών σπουδών και την εισαγωγή της επιστήμης της Ιαπωνολογίας στην Ελλάδα.
Γεώργιος Μπαμπινιώτης (2002)
«Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία, για να εξηγήσει κανείς πόσο αναγκαία είναι η επαφή τής Ελλάδος και των ελληνικών πανεπιστημίων με χώρες που παίζουν και θα παίζουν όλο και περισσότερο καθοριστικό ρόλο διεθνώς, εννοώ την Κίνα και την Ιαπωνία. Το να γνωρίζεις τον πολιτισμό των χωρών αυτών (γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, τέχνη, οικονομία, πολιτική κ.λπ.) και να καταστήσεις σ’ αυτές γνωστό τον δικό σου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής γνωριμίας και συνεργασίας, είναι κάτι που έχει ωριμάσει ώστε να μπορεί να αντιμετωπισθεί πιο συστηματικά, και μάλιστα στο επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών, οι οποίες αποτελούν τη βάση για πολλά άλλα…»
Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, Ιαπωνολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2005, ΒΗΜΑ):
«O τομέας των ιαπωνικών σπουδών στη χώρα μας πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την πολιτεία. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι πολιτισμοί που άκμασαν στην Ανατολή απουσιάζουν πανηγυρικά από την παιδεία μας (Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακά τμήματα ασιατικών σπουδών) στερώντας έτσι από όλους μας τη γνώση της μισής πολιτισμικής ιστορίας του ανθρώπινου γένους και εν όψει της τραγικής παραθεώρησης του γεγονότος ότι οι χώρες που ανέπτυξαν αυτούς τους πολιτισμούς είναι σήμερα οι ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη μετά την πρώτη, την οποία όμως κάποιες από αυτές δείχνουν πολύ σαφώς ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν στο εγγύς μέλλον…»
Εδώ συγκεντρώσαμε όλες τις σχετικές σελίδες του GreeceJapan.com:
Ιούλιος 2001
Ανάγκη ώθησης Ασιατικών Σπουδών στην Ελλάδα
Αύγουστος 2002
Άρθρο του καθηγητή Γ.Μπαμπινιώτη
Ιανουάριος 2005
Η απουσία των Ιαπωνικών Σπουδών στην Ελλάδα
Μάρτιος 2007
Ο Ιάπωνας Πρέσβης για τις Ιαπωνικές Σπουδές στην Ελλάδα (σε συνέντευξη στο GreeceJapan.com)
Ιούνιος 2009
Ίδρυση Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιούλιος 2011
Δεν θα λειτουργήσει τελικά το τμήμα Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Νοέμβριος 2014
Τμήμα Ασιατικού Προσανατολισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας