ΒΙΒΛΙΟ: «Τα λουλούδια της Χιροσίμα»

Εντίτα Μόρρις «Τα λουλούδια της Χιροσίμα». Μετάφραση: Νικηφόρος Βρεττάκος

Γράφει η Naya Kay, μαθήτρια Β’ Λυκείου

Αν με ρωτούσε κανείς για την Χιροσίμα θα τους έδινα να διαβάσουν αυτό το βιβλίο. Μέσα σε μια ιστορία με πρωταγωνιστές όλους τους κατοίκους της ρημαγμένης Χιροσίμα και με χιλιάδες άλλες ιστορίες να διαδραματίζονται μέσα σε μια.

Ένα βιβλίο γεμάτο συγκινήσεις και ανθρωπιά, μια ιστορία γεμάτη αγάπη, θλίψη και, πάνω απ’ όλα, γεμάτη αλήθειες. Οι χαρακτήρες συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, αγαπούν ο ένας τον άλλον. Μας μαθαίνουν για την επιβίωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον πόνο και την αγάπη. Ο κάθε άνθρωπος που βίωσε την αδικία, τον χαμό και την φρίκη υψώνει το ανάστημα του και διηγείται την δική του ιστορία, το δικό του παράπονο.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια γειτονιά της Χιροσίμα όπου διαμένουν επιζώντες της μεγάλης έκρηξης. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν από τραύματα είτε αυτά είναι σωματικά, είτε ψυχικά. Βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς αναγκάζονται να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες σε οικοδομές, αφού δεν γίνονται δεκτοί στις περισσότερες δουλειές. Ακόμα, τα παιδιά τους είναι αναγκασμένα να φοβούνται για το μέλλον τους, αφού είναι δύσκολο έως και αδύνατον να παντρευτούν με παιδιά από οικογένειες που είναι “υγιείς”. Ο καθένας από αυτούς τους ανθρώπους προσπαθεί να ξεφύγει από τον τρόμο του παρελθόντος και να κρύψει τις πληγές του. Το παρελθόν όμως παραμένει μια σκιά που επισκιάζει την χαρά και την ελευθερία τους.

Ένας από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, ο Αμερικανός Σαμ, μπαίνει οικότροφος σε κάποιο γιαπωνέζικο σπίτι, χωρίς να γνωρίζει πως οι ιδιοκτήτες του έχουν μέσα τους την φρίκη και τον θάνατο του ατομικού πολέμου. Σιγά σιγά, ανακαλύπτει τα μυστικά της μικρής οικογένειας και νιώθει και ο ίδιος πως του αναλογεί μεγάλη ευθύνη.

Ίσως μια ιστορία μέσα από την οποία αποκτά κανείς συνείδηση και ανθρωπιά, νιώθει έντονα την θλίψη, τον τρόμο και την αγάπη.

Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο παράδοση και ευγένεια. Είναι γεμάτο με δάκρυα και λευκά λουλούδια. Είναι γεμάτο καπνούς και παραμορφωμένα πρόσωπα, όλα τους θέλουν να ακουστεί η φωνή τους.

Μας μαθαίνει και τονίζει δραματικά ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την εξέλιξη τους για να καταστρέψουν, να πληγώσουν. Κάνουν κατάχρηση των δυνάμεων τους και νομίζουν πως είναι θεοί και πως έχουν το δικαίωμα να αφαιρούν ζωές με τα δημιουργήματα τους.

Ένα βιβλίο που κάθε άνθρωπος πρέπει να διαβάσει.

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ