Αυτοκρατορικός Οίκος της Ιαπωνίας: Οι τελετές παραίτησης και ενθρόνισης

photo: Junko Nagata | GreeceJapan.com

Σε μία σύντομη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 στις 17.00 (11.00 ώρα Ελλάδος) στην «Αίθουσα του Πεύκου» (Μάτσου νο Μα) του κεντρικού κτηρίου των Αυτοκρατορικών Ανακτόρων, ο 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο θα παραιτηθεί από τον Θρόνο των Χρυσανθέμων. Την επομένη, την 1η Μαîου θα τον διαδεχθεί ο 59χρονος πρωτότοκος γιος του Πρίγκιπας Ναρουχίτο. Η τελευταία φορά που η διαδοχή έγινε εν ζωή ήταν το 1817, όταν ο Αυτοκράτορας Kοκάκου παρέδωσε το θρόνο στο γιο του Νινκό.

Η τελετή ονομάζεται «Ταιϊρέι-Σέιντεν-νο-γκι» και είναι η μοναδική από τις έντεκα τελετές που σχετίζονται με την παραίτηση του Αυτοκράτορα και για την οποία είναι υπεύθυνη σύμφωνα με το ιαπωνικό σύνταγμα η Κυβέρνηση. Οι υπόλοιπες δέκα πραγματοποιούνται ιδιωτικά από την Αυτοκρατορική Οικογένεια και είναι αυστηρά θρησκευτικού χαρακτήρα.

Μετά την είσοδο του Αυτοκράτορα Ακιχίτο και της Αυτοκράτειρας Μίτσικο θα τοποθετηθούν μέσα στην αίθουσα οι δύο από τους «Τρεις Ιερούς Θησαυρούς» του Ιαπωνικού Θρόνου, το Σπαθί (Κουσανάγκι νο Τσουρούγκι 草薙の剣) και το Κόσμημα (Γιασακάνι νο Μαγκαταμά 八尺瓊勾玉). Ο τρίτος, ο Καθρέπτης (Γιατά νο Καγκάμι 八咫鏡) είναι μόνιμα τοποθετημένος στο ιερό του Ίσε, το κεντρικό ιερό της Αματεράσου. Στην αίθουσα θα υπάρχουν επίσης οι Αυτοκρατορικές Σφραγίδες. Βασικό σημείο του τελετουργικού είναι η παράδοση των δύο θησαυρών και των Σφραγίδων που θα κληρονομηθούν από το νέο Αυτοκράτορα.

Πριν ο Ακιχίτο απευθύνει τον τελευταίο του λόγο ως Αυτοκράτορας, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα λάβει το λόγο εκ μέρους του ιαπωνικού λαού και θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. Στην τελετή θα παρευρεθούν περισσότερα από 300 άτομα, ανάμεσά τους μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, ανώτατοι δικαστικοί και επικεφαλής τοπικών κυβερνήσεων.

Το πρωί της 1ης Μαîου (ημέρα που η Ιαπωνία εισέρχεται στη νέα αυτοκρατορική εποχή «Ρέιουα» -«όμορφη αρμονία») στις 10.30 (04.30 ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί στην ίδια αίθουσα η πρώτη τελετή ενθρόνισης του Ναρουχίτο και θα διαρκέσει 10 λεπτά. Σε αυτήν την τελετή θα μεταβιβασθεί μέσω μιας τελετουργικής προσευχής και ο τρίτος ιερός θησαυρός, ο Καθρέπτης. Λίγο αργότερα, στις 11.00, ο Ναρουχίτο θα απευθύνει την πρώτη του ομιλία ως Αυτοκράτορας. Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει και πάλι εκ μέρους του ιαπωνικού λαού.

Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει την ενθρόνιση ως νομοθετική πράξη σύμφωνα με το ιαπωνικό σύνταγμα.

Στις 4 Μαîου το νέο αυτοκρατορικό ζεύγος θα εμφανιστεί στο μπαλκόνι των Ανακτόρων.

Η επίσημη ενθρόνιση του Ναρουχίτο θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου 2019, παρουσία 2.500 προσκεκλημένων από την Ιαπωνία και όλο τον κόσμο.

Ο Αυτοκρατορικός Οίκος της Ιαπωνίας είναι η παλαιότερη συνεχής κληρονομική μοναρχία του κόσμου.

Διαβάστε και το άρθρο
Ο τελευταίος χαιρετισμός

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα