Αθήνα 2004-Τόκιο 2020: Η σχεδιάστρια Έλενα Βότση μας μιλά για το σχέδιο της στα Ολυμπιακά Μετάλλια

日本語

Τα Μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ©Tokyo 2020

Tην Τετάρτη 24 Ιουλίου η Οργανωτική Επιτροπή του Τokyo 2020 παρουσίασε σε τελετή στο Τόκιο τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Σχεδιαστής των μεταλλίων είναι ο Τζουνίτσι Καουανίσι από την Όσακα, διευθυντής της Japan Sign Design Association και της Οsaka Design Society.

Όπως έχει αποφασίσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, τον σχεδιασμό των μεταλλίων αναλαμβάνει η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα η οποία πρέπει να τηρεί κάποια χαρακτηριστικά. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και για όλους τους μελλοντικούς, την μπροστινή όψη των μεταλλίων πρέπει να κοσμεί η θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα, σχέδιο το οποίο δημιούργησε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Έλενα Βότση. Το διεθνή διαγωνισμό είχε προκηρύξει το 2003 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να αντικαταστήσει το σχέδιο του Ιταλού καλλιτέχνη Τζουζέπε Κασσιόλι που υπήρχε με διάφορες παραλλαγές στην μία όψη των μεταλλίων από τους Αγώνες του Άμστερνταμ του 1928 και το οποίο απεικόνιζε την θεά Νίκη με φόντο το Κολοσσιαίο, ένα ρωμαϊκό μνημείο που δεν έχει σχέση με τη γενέτειρα χώρα των Αγώνων. Ο επανασχεδιασμός έγινε προκειμένου τα μετάλλια να αντανακλούν την ελληνική καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Zητήσαμε από την κα Βότση να μας μιλήσει – και την ευχαριστούμε πολύ – για το σχέδιο της καθώς και για τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Η Έλενα Βότση

«Όλα ξεκίνησαν όταν το 2003, δέχτηκα πρόκληση να συμμετέχω στο διεθνή διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό των Ολυμπιακών μεταλλίων. Μια πρόταση που μου προκάλεσε δέος, άγχος αλλά και τιμή στην ιδέα και μόνο να συμμετέχω σε κάτι τόσο μεγάλο. Μετά από αλλεπάλληλα ραντεβού, που είχε η ολυμπιακή επιτροπή με τους «φιναλίστ», μου ανακοινώθηκε ότι τελικά θα ήταν το δικό μου σχέδιο που θα κοσμεί τα ολυμπιακά μετάλλια των αγώνων της χώρας μου.

Η ακόμα πιο σπουδαία όμως είδηση και τεράστια τιμή, ήταν όταν η διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή αποφάσισε να κρατήσει το σχέδιο μου, αυτό της μπροστινής πλευράς με τη Νίκη και το Καλλιμάρμαρο, για όλους τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες.

Την ίδια ημέρα που μου ανακοινώθηκε το μεγάλο αυτό γεγονός, έμαθα ότι ήμουν έγκυος και στον γιό μου Νικόλα. Ίσως η πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής μου…

Νιώθω λοιπόν μεγάλη συγκίνηση να βλέπω το σχέδιο μου να κοσμεί την πρώτη πλευρά των Ολυμπιακών Μεταλλίων και μεγάλη περηφάνια για τον κάθε σπουδαίο αθλητή που ανεβαίνει στο βάθρο κρατώντας ένα δικό μου δημιούργημα. Και είναι μεγάλη η στιγμή τώρα, που το ελληνικό στοιχείο «παντρεύεται» με τον ανεξάντλητο και θαυμαστό ιαπωνικό πολιτισμό, δημιουργώντας στο Τόκιο για το 2020 μία ακόμα παγκόσμια γέφυρα που στόχο έχει να περάσει το μήνυμα της φιλίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα που περισσότερο από ποτέ, αυτός ο κόσμος έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα.»

Tα Ολυμπιακά Μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ