Μια ακόμα αρχαία ελληνική κωμωδία θα ανεβάσουν οι φοιτητές της Λέσχης Αρχαίου Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Τόκιο στην Ιαπωνία. Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα παρουσιάσουν το έργο του Μενάνδρου «Δύσκολος» (πράξη 1η), πάλι στα αρχαία ελληνικά (όπως και το προηγούμενο έργο «Επιτρέποντες»). Αυτή τη φορά την παράσταση θα συνοδεύουν ήχοι από αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα.
Η παράσταση θα γίνει στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ του Πανεπιστημίου του Τόκιο, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από εκατό χιλιάδες φοιτητές.
Σκηνοθέτης είναι ο φοιτητής Takuro Okamoto (διαβάστε τη συνέντευξη που μας είχε δώσει τον Μάρτιο), ο οποίος είχε σκηνοθετήσει και τους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, που παρουσιάστηκαν στο Τόκιο και το Κιότο.
Η Λέσχη Αρχαίου Θεάτρου δημιουργήθηκε το Μάιο του 2014 από φοιτητές του τμήματος Κλασσικών Σπουδών. Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο θεωρείται το καλύτερο ιαπωνικό πανεπιστήμιο και ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Στη Λέσχη Αρχαίας Τραγωδίας του πανεπιστημίου η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 υπήρξαν μέλη σημαντικές προσωπικότητες στον τομέα των αρχαίων ελληνικών σπουδών στην Ιαπωνία, όπως ο καθηγητής Shigeichi Kure (1897-1977) και ο καθηγητής αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας Masaaki Kubo.
Η παράσταση θα γίνει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 (είναι εθνική αργία στην Ιαπωνία) στις 11:30 πμ, στο θέατρο Bun-San στο Komaba Campus του Πανεπιστημίου του Τόκιο.
Η είσοδος είναι δωρεάν (γίνονται δεκτές δωρεές για την ενίσχυση της παράστασης).
Το έργο
Ο Δύσκολος, η μόνη κωμωδία του Μενάνδρου που σώζεται ακέραια, είναι ένα νεανικό αριστούργημα του σημαντικότερου εκπροσώπου της Νέας Κωμωδίας που παρουσιάστηκε στη σκηνή το 316 π.Χ. Το έργο έγινε γνωστό με τη δημοσίευση ενός παπύρου το 1959. Η κωμωδία περιστρέφεται γύρω από τον τύπο -δημοφιλή τόσο στην αρχαιότητα όσο και στην νεότερη εποχή (πβ. Μολλιέρο κ.ά.)- του μισάνθρωπου (εδώ: του Κνήμωνα.) Την κόρη του γεωργού Κνήμωνα, που ζει μόνος με τη γριά υπηρέτριά του, ερωτεύεται με τη θεϊκή παρέμβαση του Πάνα ο γιος ενός πλούσιου γαιοκτήμονα, ο Σώστρατος, που βρίσκεται για κυνήγι στην περιοχή. Οι προσπάθειες του Σώστρατου να πάρει πληροφορίες για την κόρη, αλλά και να προσεγγίσει τον ίδιο τον Κνήμωνα, ακόμη και με τη βοήθεια του Γοργία, του γιου της πρώην συζύγου του “δύσκολου”, αποβαίνουν άκαρπες. Η μεταστροφή στη στάση του Κνήμωνα θα επέλθει μόνον ύστερα από ένα ατύχημα που του συμβαίνει, όταν πέφτει στο πηγάδι του σπιτιού του και καταφέρνει να βγει με τη βοήθεια που του προσφέρει ο Γοργίας. Η κωμωδία έχει φυσικά αίσιο τέλος: ο Σώστρατος παντρεύεται την κόρη του Κνήμωνα και ο Γοργίας την αδελφή του Σώστρατου. (Κείμενο από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας)
Το GreeceJapan.com υποστηρίζει τις παραστάσεις και εύχεται ξανά καλή επιτυχία σε όλους αυτούς τους νεαρούς Ιάπωνες «πρεσβευτές» του ελληνικού πολιτισμού στην Ιαπωνία! Παράλληλα ευχόμαστε η Ελληνική Πολιτεία να τους καλέσει κάποια στιγμή στην Ελλάδα ώστε να επισκεφθούν τα μέρη που γεννήθηκαν και πρωτοπαίχτηκαν τα έργα που οι ίδιοι ανεβάζουν στην Ιαπωνία.