Το 1964 το ιαπωνικό κοινό είχε την ανεπανάληπτη ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά την Αφροδίτη της Μήλου. Το αριστουργηματικό μαρμάρινο άγαλμα της ελληνιστικής εποχής είχε μεταφερθεί από το Μουσείο του Λούβρου στην Ιαπωνία όπου εκτέθηκε από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 15 Μαΐου στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Ουένο του Τόκιο (η έκθεση είχε 831.198 επισκέπτες) και από τις 21 Μαΐου μέχρι τις 25 Ιουνίου 1964 στο Μουσείο Τέχνης του Κιότο.
Η Ολυμπιάδα του Τόκιο και η απόφαση της Γαλλίας να στείλει το άγαλμα στην Ιαπωνία
Το 1964 ήταν η χρονιά που η Ιαπωνία διοργάνωνε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία της. Οι Αγώνες της 18ης Ολυμπιάδας ήταν κάτι παραπάνω από μια ακόμη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη. Ήταν το σύμβολο της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο Ιαπωνίας και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακτήσει ο ιαπωνικός λαός τη χαμένη υπερηφάνεια του και την αισιοδοξία του για ένα καλύτερο μέλλον. Σκοπός της Ιαπωνίας ήταν το «Tόκιο 1964» να αφήσει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ανάμεσα στις δράσεις για την επίτευξη του ήταν η διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας η διοργάνωση έκθεσης με την Αφροδίτη της Μήλου. Το πράσινο φως δόθηκε από το φημισμένο Γάλλο συγγραφέα Αντρέ Μαρλό, τότε Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, που παρέκαμψε τις σφροδρές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του γαλλικού κοινού αλλά και των συντηρητών και αρχαιολόγων που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Αργότερα, όταν είχε γυρίσει στη Γαλλία η Αφροδίτη της Μήλου, ο Αντρέ Μαρλώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριζε ενώπιον του γαλλικού Κοινοβουλίου τα εξής: «Είναι ίσως ενοχλητικό το να στέλνει κανείς την Αφροδίτη της Μήλου στο Τόκιο, αλλά, στο κάτω κάτω της γραφής, αν κερδίσαμε ένα χρυσό μετάλλιο την τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, κερδίσαμε σίγουρα ένα διαμαντένιο μετάλλιο επί τρεις μήνες. Και τούτο, επειδή βέβαια τέσσερα εκατομμύρια Ιαπώνων πήγαν να δουν τη γαλλική σημαία πίσω απ’ αυτό το άγαλμα!» (εφ. Καθημερινή) (σσ. GreeceJapan.com: o πραγματικός αριθμός των επισκεπτών ήταν πιο μικρός).
Και όπως τελικά αποδείχθηκε, η γαλλική σημαία ήταν πανταχού παρούσα και η Αφροδίτη της Μήλου συνδέθηκε περισσότερο με τη Γαλλία παρά με την Ελλάδα, τη χώρα καταγωγής της. Ένα παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία, στο φάκελο με τις καρτ ποστάλ που πωλούνταν στα καταστήματα των δύο Μουσείων.
Ο ανεκτίμητος ελληνικός θησαυρός επέστρεψε στο Μουσείο του Λούβρου από το μακρινό διηπειρωτικό ταξίδι στις 4 Αυγούστου 1964.
Το άγαλμα της Αφροδίτης ανακαλύφθηκε στη Μήλο στις 8 Απριλίου του 1820 από έναν αγρότη την ώρα που έσκαβε στο χωράφι του. Ένα χρόνο αργότερα, το 1821, κατέληξε στη Γαλλία όπου άρχισε να εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.