Από μικροί στα (αγγλικά) βάσανα οι Ιάπωνες

Την αναβάθμιση των αγγλικών σε «επίσημο» μάθημα που θα διδάσκεται σε όλους τους μαθητές των δημοτικών της Ιαπωνίας από την τετάρτη τάξη και ίσως και από νωρίτερα, εισηγήθηκε μια κυβερνητική επιτροπή για την αναμόρφωση της παιδείας στη χώρα, μεταδίδει το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιτροπή έκρινε ότι η μια ώρα την εβδομάδα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2011 στους μαθητές της πέμπτης και της έκτης δημοτικού δεν είναι αρκετή και εκτιμά ότι θα πρέπει να επεκταθεί προκειμένου οι μαθητές να πάρουν καλύτερες βάσεις και να μπορούν να κινηθούν καλύτερα στην όλο και πιο διεθνοποιημένη αγορά εργασίας. 

Αν και η εκπαίδευση στα αγγλικά έχει ιστορία πάνω από ενάμιση αιώνα στην Ιαπωνία, ο συνδυασμός ενός πολύ αδέξιου συστήματος διδασκαλίας, της χρήσης του αγγλικού αλφαβήτου για «διακοσμητικούς» λόγους και μιας τεράστιας μεταφραστικής βιομηχανίας από όλες τις γλώσσες προς τα ιαπωνικά, συνέπεια της οικονομικής δύναμης της χώρας, έχουν ως αποτέλεσμα τις μεγάλες ελλείψεις της συντριπτικής πλειονότητας του ιαπωνικού λαού σ’ αυτό το προσόν που σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται, σχεδόν, στοιχειώδες.

Αν και στην Ιαπωνία αφθονούν τα φροντιστήρια αγγλικών (υπάρχει μάλιστα και ο θεσμός των «σχολών συζήτησης» προκειμένου οι ιάπωνες να μπορούν να εξασκήσουν τα αγγλικά τους σε ένα λιγότερο πιεστικό περιβάλλον) η απόσταση που πρέπει να διανυθεί προκειμένου να καταφέρει ο μέσος ιάπωνας να… διεθνοποιηθεί πραγματικά μοιάζει να είναι ακόμα πολύ μεγάλη.

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ