Στις 12 Μαΐου 2016 απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών στο Τόκιο ο διάσημος θεατρικός σκηνοθέτης Γιούκιο Νιναγκάουα, γνωστός και από τις παραστάσεις του αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης είχε ανεβάσει δύο εξαιρετικές παραστάσεις της «Μήδειας» του Ευριπίδη, το 1983 στο Λυκαβηττό και το 1984 στο Ηρώδειο, με πρωταγωνιστή τον μεγάλο Ιάπωνα ηθοποιό Μικιτζίρο Χίρα ο οποίος είχε συγκλονίσει με την καταπληκτική ερμηνεία του το κοινό. Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέβασε στο Ηρώδειο τον «Οιδίποδα Tύραννο» του Σοφοκλή, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. H ίδια παράσταση είχε ανέβει το 2002 στο Θέατρο Bunkamura Cocoon στο Τόκιο.
Ο Γιούκιο Νιναγκάουα σκηνοθέτησε πρώτη φορά αρχαία ελληνική τραγωδία (Οιδίπους Τύραννος) το 1976, με χορό 160 ατόμων. Το 1986 ανέβασε την ίδια τραγωδία στο ναό Τσουκίτζι στο Τόκιο με χορό 79 ηθοποιών και πρωταγωνιστές τον Μικιτζίρο Χίρα και την Ασπασία Παπαθανασίου σε δίγλωσση παράσταση.
Το 2012 ανέβασε την παράσταση «Τρωάδες» του Ευρυπίδη στο Τόκιο και το Ισραήλ.
Ο Γιούκιο Νιναγκάουα γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1935 στη Σαϊτάμα και ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα ως ηθοποιός το 1955. Το 1969 σκηνοθέτησε το πρώτο του έργο, Shinjo afururu keihakusa του Kunio Shimizu. Tο 1974 σκηνοθέτησε πρώτη φορά Σαίξπηρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Πέρα από τα σαιξπηρικά έργα και τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, η τεράστια εργογραφία του Νιναγκάουα περιλαμβάνει πάρα πολλά έργα από το σύγχρονο παγκόσμιο θέατρο, όπως Πέερ Γκιντ του Ερρίκου Ίψεν, Ματωμένος Γάμος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς, Η όπερα της πεντάρας του Μπέρτολτ Μπρεχτ, Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ, Ο Γλάρος του Αντόν Τσέχωφ και Καλιγούλας του Αλμπέρ Καμύ, αλλά και έργα της σύγχρονης ιαπωνικής δραματουργίας, όπως τα σύγχρονα έργα Νο του Γιούκιο Μισίμα. Επιπλέον, έχει σκηνοθετήσει και διασκευές έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως Ο Κάφκα στην ακτή του Χαρούκι Μουρακάμι.
Η κηδεία του θα γίνει στο Τόκιο την Δευτέρα 16 Μαΐου.
Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος». Σκηνοθεσία Γιούκιο Νιναγκάουα
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 2 Ιουλίου 2004.