Αντιπροσωπεία της Ιαπωνικής Βουλής στην Κύπρο

cyprus-japan

Aντιπροσωπεία της Επιτροπής Κανονισμών και Διοίκησης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, από τις 21 μέχρι τις 22 Αυγούστου, στα πλαίσια περιοδείας της σε χώρες της περιοχής. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Tsuyoshi Takagi και σ’ αυτή συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Shu Watanabe, Yoshinori Oguchi, Takashi Ishizeki, Yoshihisa Furukawa, Tsukasa Akimoto, Yoshitaka Sakurada και Takao Ochi. Συνοδευόντουσαν δε από τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, κ. Hiroshi Toda, τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Takeshi Hikihara και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ιαπωνικής Βουλής και της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση με την ιαπωνική αντιπροσωπεία, ο Κύπριος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σταθερή στάση αρχών που τηρεί η Ιαπωνία όσον αφορά στον αγώνα του κυπριακού λαού για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας τη σταθερή προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επίτευξη λύσης βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της. Ενημέρωσε, επίσης, την ιαπωνική αντιπροσωπεία για την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως παρ’όλες τις δυσκολίες, η κυπριακή οικονομία θα μπορέσει τελικά να ανακάμψει.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπίας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ιαπωνία ακολουθεί πάντοτε πολιτική αρχών, επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου και εξέφρασε την ευχή για σύντομη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως η Κύπρος θα μπορέσει τελικά να ξεπεράσει τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες. Ευχαρίστησε δε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον λαό της Ιαπωνίας σε δύσκολες για τη χώρα του στιγμές.

Οι δύο πλευρές εξήραν, τέλος, τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, και εξέφρασαν την επιθυμία και προθυμία τους να εργαστούν σθεναρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ιαπωνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Ιαπωνίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Επιτροπής και Ομάδας Φιλίας κ.κ. Πρόδρομο Προδρόμου (Αναπληρωτής Πρόεδρος), Γιώργο Λουκαΐδη, Αδάμο Αδάμου και Σοφοκλή Φυττή.

Οι Κύπριοι βουλευτές, σχολιάζοντας τις συνέπειες της εκροής ραδιενέργειας από τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα και επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ύπαρξη τέτοιου είδους μονάδων, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και την κάθετη διαφωνία τους με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για τη δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στη σεισμογενή περιοχή του Άκουγιου, στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Τέλος, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Ιαπωνίας ενημέρωσαν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας αναφορικά με το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται σε σχέση με την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Κατήγγειλαν δε, την προκλητική συμπεριφορά και τις συνεχιζόμενες απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ