Ανατροπή του εμπορικού ισοζυγίου Ελλάδας Ιαπωνίας

Στην ανατροπή του εμπορικού ισοζυγίου Ελλάδας Ιαπωνίας τη χρονιά που πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία των συναλλαγών των δύο χωρών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη κ.Χάρης Αλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Δομοτεχνική Α.Ε. και Αντιπρόεδρος Β’ των ΕΒΕΘ και ΣΒΒΕ, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Τομέας Γυναικών Μανατζερς & Επιχειρηματικών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)/ Τμήμα Μακεδονίας με το Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών ΕΡΓΑΝΗ, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

«Με τη μείωση της εγχώριας ζήτησης στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εξισορρόπησαν οι εμπορικές συναλλαγές το 2012 και στη συνέχεια οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιαπωνία σημείωσαν πλεόνασμα το 2013», υπογράμμισε ο κ.Αλεξόπουλος. Συγκεκριμένα οι κύριες ιαπωνικές εισαγωγές στην Ελλάδα ανήλθαν σε 15 δις γιέν ενώ οι κύριες ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία ανήλθαν σε 17,8 δις γιέν.

Ο κ.Αλεξόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται ο αριθμός Ιαπώνων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας από το 2008 και ανέρχονται σε μόλις 9 έως 13 χιλιάδες, όταν στις γειτονικές χώρες Τουρκία και Αίγυπτο το 2012 αφίχθησαν 150 και 130 χιλιάδες Ιάπωνες επισκέπτες αντίστοιχα. Εντόπισε μάλιστα το πρόβλημα στην έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του branding της Ελλάδας στην Ιαπωνία ως τουριστικού προορισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις ιαπωνικές επενδύσεις στην Ελλάδα που είναι υπερδιπλάσιες (€28,6 εκ) έναντι των ελληνικών επενδύσεων στην Ιαπωνία (€13 εκ.), υπογράμμισε δε την ιαπωνική επένδυση στην εν λειτουργία μονάδα παραγωγής εσωτερικών μερών συσσωρευτών ξηρού τύπου της TOSOH στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τη συμμετοχή της ιαπωνικής MITSUI στον τρέχοντα διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, σχολιάζοντας ότι «οι Ιάπωνες βλέπουν Θεσσαλονίκη».

Τέλος παρουσίασε προγράμματα προώθησης Ευρωπαϊκών ΜΜΕ στην ιαπωνική Αγορά μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, επιχειρηματικές συναντήσεις, μεταφράσεις εντύπων κ.α. όπως είναι το EU-Gateway και τo οποίo συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων γυναικών επιχειρηματιών.

O κ. Χάρης Αλεξόπουλος με τον Ιάπωνα Πρέσβη κ.Μασούο Νισιμπαγιάσι στην ανακήρυξη του ως Επίτιμο Γενικό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη (Μάρτιος 2014)
O κ. Χάρης Αλεξόπουλος με τον Ιάπωνα Πρέσβη κ.Μασούο Νισιμπαγιάσι στην ανακήρυξη του ως Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη (Μάρτιος 2014)

«Η Ιαπωνία είναι η τρίτη οικονομία στον κόσμο και συνεχίζει να αναπτύσσεται και να πρωτοπορεί σε τομείς όπως η τεχνολογία, η περιβαλλοντική προστασία, η ναυτιλία κ.α. Η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και μάλιστα στρατηγικά, με επενδύσεις και όχι ευκαιριακά, καθώς και η ενίσχυση του τουρισμού, τόσο με περισσότερους επισκέπτες, όσο και με τουριστικές επενδύσεις, είναι μεταξύ των στόχων μας», συμπλήρωσε ο κ.Αλεξόπουλος και κάλεσε τις ενδιαφερόμενες επιχειρηματίες να συμβουλευτούν το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην ιαπωνική αγορά.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα