Ανάγκη ώθησης Ασιατικών Σπουδών στην Ελλάδα

 

Ιδιαίτερα καρποφόρα κρίνεται η πρόσφατη επίσκεψη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γ. Μπαμπινιώτη στην Ιαπωνία, όπου συμμετείχε μεταξύ άλλων και σε ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Ετος Γλωσσών. Η ομιλία του κ. Γ. Μπαμπινιώτη στο συνέδριο είχε ως θέμα «Ελληνική Γλώσσα: Η Συμβολή της σε βασικές έννοιες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» και προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο ρόλος των ελληνικών στις σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες είναι ελάχιστα γνωστός στην Απω Ανατολή, πλην ορισμένων κύκλων.

Οι επαφές που είχε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Kλασικών Σπουδών της Ιαπωνίας, κ. Νακατσουκάσα, ανοίγουν τον δρόμο για την καλλιέργεια μίας στενής εκπαιδευτικής επί αμοιβαιότητα σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία μέσα στο νέο γεωπολιτικό χάρτη. Η πρόσφατη, επίσης, επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γρ. Νιώτη στην Ιαπωνία, όπως επίσης και η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. K. Σημίτη τον Μάρτιο συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την, επί της ουσίας, διείσδυση της Ελλάδας στον ως τώρα άγνωστο κόσμο της ραγδαίας αναπτυσσόμενης Απω Ανατολής.

Προοπτική συνεργασίας

Με την οργανωτική βοήθεια και την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας μας στην Ιαπωνία, υπό την καθοδήγηση του πρέσβη κ. Ηλία Kατσαρέα και τις προσπάθειες του γραμματέα πρεσβείας κ. Θάνου Kαφόπουλου, η επίσκεψη του κ. Γ. Μπαμπινιώτη στην Ιαπωνία φαίνεται ότι ήταν το έναυσμα για μια στενότερη πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Αιχμή της συνεργασίας αυτής είναι η δημιουργία Τμήματος/Εδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτή η προοπτική ήταν και το βασικό θέμα συνάντησης ανάμεσα στον κ. Γ. Μπαμπινιώτη και τον Ιάπωνα ομόλογό του στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, κ. Σασάκι, που αναγνώρισαν την κοινή βούλησή τους για την προώθηση αυτού του σχεδίου. Τμήματα ή Εδρες Ασιατικών Σπουδών υπάρχουν, φυσικά, δεκάδες σε ανώτατα ιδρύματα ευρωπαϊκών χωρών. Στην Τουρκία, π.χ., υπάρχουν τρία πανεπιστημιακά τμήματα μόνο για Ιαπωνικές Σπουδές (πέραν των Kινεζικών), ενώ ακόμη και στο Βελιγράδι λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα που παράγει Ασιατολόγους.

Σε αντιδιαστολή, η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία χώρα που αγνοεί τον αναδυόμενο γεωπολιτικά χώρο της Απω Ανατολής, ο οποίος, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα αποτελέσει το κύριο κέντρο παγκόσμιας ισχύος στην επόμενη 30ετία. Για τον λόγο αυτό, η δημιουργία Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στην Αθήνα (και Ελληνικών στο Τόκιο) μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες. Επίσης, μέσα από τους μελλοντικούς αποφοίτους, η Ελλάδα θα αποκτήσει ικανό ανθρώπινο δυναμικό για να διεισδύσει αποτελεσματικά και να κερδίσει μερίδιο και από το οικονομικό θαύμα της Απω Ανατολής. Είναι σημαντικό, εφόσον δημιουργηθεί Τμήμα Ασιατικών Σπουδών στην Αθήνα, να παρέχεται ειδίκευση τόσο στις Ιαπωνικές όσο και στις Kινεζικές και Ινδικές Σπουδές.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ