«Αλέξανδρος ο Μέγας: Πολιτιστικές επαφές Ανατολής-Δύσης, από την Ελλάδα στην Ιαπωνία»

alexander-the-great-japan
Η αφίσα της έκθεσης (αρχείο/archives GreeceJapan.com)

«Αλέξανδρος ο Μέγας: Πολιτιστικές επαφές Ανατολής- Δύσης, από την Ελλάδα στην Ιαπωνία». Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχουν γίνει στην Ιαπωνία για την Ελλάδα. Παρουσιάστηκε το 2003 στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και στο Nομαρχιακό Μουσείο Τέχνης Χιόγκο στο Κόμπε.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκε στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο, στην Κρατική Τηλεόραση ΝΗΚ και στην εφημερίδα The Yomiuri Shimbun και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος και την Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκιο.

Η έκθεση, που περιελάμβανε 180 έργα, εκ των οποίων τα 42 από ελληνικά μουσεία, πραγματοποιήθηκε  με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση του ΝΗΚ. Στο πλαίσιο της έκθεσης προβλήθηκε και σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι δρόμοι του πολιτισμού».

photo: GreeceJapan.com
photo: GreeceJapan.com

Η διάρκεια της έκθεσης στα δύο ιαπωνικά μουσεία ήταν αντίστοιχα από τις 5 Αυγούστου έως 5 Οκτωβρίου και από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου 2003.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν σημαντικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου και το Μουσείο Ερμιτάζ.

Η έκθεση είχε τέσσερις βασικές ενότητες, που ακολούθησαν την πορεία της ελληνικής τέχνης, όχι μόνο χρονολογικά αλλά και γεωγραφικά, ξεκινώντας από την Ελλάδα και φθάνοντας ως την Ιαπωνία:  «Τέχνες πριν από την άνοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», «Αλέξανδρος ο Μέγας», «Πολιτιστικές επαφές Ανατολής-Δύσης. Ελλάδα και Περσία» και «Ο δρόμος για την Ιαπωνία».

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ