Αλέξανδρος ο Μέγας: Πολιτιστικές επαφές Ανατολής- Δύσης, από την Ελλάδα στην Ιαπωνία

photo © GreeceJapan.com

Σαν σήμερα πριν 15 χρόνια, στις 5 Αυγούστου του 2003, εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο η σημαντικότερη ίσως, έκθεση που έχει γίνει στην Ιαπωνία για την Ελλάδα: «Αλέξανδρος ο Μέγας: Πολιτιστικές επαφές Ανατολής- Δύσης, από την Ελλάδα στην Ιαπωνία».


Η έκθεση είχε τέσσερις βασικές ενότητες, που ακολούθησαν την πορεία της ελληνικής τέχνης, όχι μόνο χρονολογικά αλλά και γεωγραφικά, ξεκινώντας από την Ελλάδα και φθάνοντας ως την Ιαπωνία:  «Τέχνες πριν από την άνοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», «Αλέξανδρος ο Μέγας», «Πολιτιστικές επαφές Ανατολής-Δύσης. Ελλάδα και Περσία» και «Ο δρόμος για την Ιαπωνία».
Περιελάμβανε 180 έργα, εκ των οποίων τα 42 από ελληνικά μουσεία και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ΝΗΚ.

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν από τις 5 Αυγούστου έως 5 Οκτωβρίου 2003. Στις 15 Οκτωβρίου 2003 μεταφέρθηκε στο Νομαρχιακό Μουσείο Τέχνης Χιόγκο (Hyogo Prefectural Museum of Art) στο Κόμπε όπου φιλοξενήθηκε μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2003.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν σημαντικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου και το Μουσείο Ερμιτάζ.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκε στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο, στο ΝΗΚ και στην εφημερίδα The Yomiuri Shimbun και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος και την Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκιο.

photo © GreeceJapan.com
photo © GreeceJapan.com

Για την έκθεση εκδόθηκε ένας καλαίσθητος και πολυσέλιδος κατάλογος με παρουσίαση και περιγραφή των έργων

photo © GreeceJapan.com

Εθνικό Μουσείο του Τόκιο

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img