Μάθετε Ιαπωνικά!

Ακόμα υποχρεωτικό το ένα επώνυμο μετά το γάμο στην Ιαπωνία

Μια ακόμα απόδειξη ότι το φεουδαρχικό πνεύμα ακόμα καλά κρατεί στην Ιαπωνία ήταν η χθεσινή (29/5) απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Τόκιο να απορρίψει την αγωγή αποζημίωσης κατά της πολιτείας που κατέθεσαν πέντε πολίτες υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτική επιλογή ενός επωνύμου μετά το γάμο είναι αντισυνταγματική. Οι πολίτες (διαφόρων ηλικιών –από 36 έως 77) ζητούσαν με την αγωγή τους συνολική αποζημίωση ύψους 45.000 ευρώ, επικαλούμενοι την ισότητα μεταξύ των δυο φύλων αλλά και τα ατομικά δικαιώματα που εγγυάται το σύνταγμα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 750 του Αστικού Κώδικα, όταν ένα ζευγάρι παντρεύεται θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα επώνυμο∙ όπως συμβαίνει στις περισσότερες κοινωνίες, στη συντριπτική πλειονότητα (στην περίπτωση της Ιαπωνίας, στο 96% των γάμων που δηλώθηκαν το 2011) οι γυναίκες είναι αυτές που παίρνουν το επώνυμο του συζύγου τους. Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μετά, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να αλλάξει ο νόμος και να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής –το αίτημα είναι, βεβαίως, απόρροια της αυξημένης εισόδου των γυναικών στους χώρους εργασίας και της αντίστοιχης επιλογής τους να ακολουθήσουν επαγγελματικές σταδιοδρομίες που ως τότε θεωρούνταν ανδρικό προνόμιο.

Το δικαστήριο (του οποίου, παρεμπιπτόντως, προέδρευε γυναίκα), στήριξε την απόρριψή του λέγοντας ότι «το σύνταγμα δεν εγγυάται το δικαίωμα αλλαγής ονόματος μετά το γάμο». Ωστόσο, η ευρύτερη συζήτηση που διαρκεί χρόνια και που έχει εμπλέξει και την Επιτροπή Εξάλειψης των Διακρίσεων κατά των Γυναικών του ΟΗΕ (η οποία, βεβαίως ζητά από την Ιαπωνία να αλλάξει τη νομοθεσία της) δείχνει ότι το πρόβλημα εδράζεται περισσότερο στη συντηρητική άποψη πολλών νομοθετών ότι τα διπλά επώνυμα θα λειτουργήσουν «αρνητικά στην οικογενειακή συνοχή» και στις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες».

Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών (τόσο του γενικού όσο και του ειδικού τύπου) και εκδοτικών οίκων και με ειδίκευση στο Ίντερνετ, τις πολεμικές τέχνες και την Ιαπωνία όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη στο GreeceJapan.com "Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο" και το 2020 κυκλοφόρησε το ομότιτλο βιβλίο του. Περισσότερα στη συνέντευξη που είχε δώσει στο GreeceJapan.com.

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

Μάθετε Ιαπωνικά!

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ