5 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Τσουνάμι

 

H 5η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι. Για την Ιαπωνία η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η χώρα έχει πληγεί πολλές φορές από μεγάλα παλιρροϊκά κύματα, με πιο πρόσφατα το Μάρτιο του 2011 όταν τεράστια τσουνάμι έπληξαν τις ακτές της ανατολικής Ιαπωνίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Τις ημέρες αυτές οι αρχές των παράκτιων περιοχών πραγματοποιούν εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού και ασκήσεις ετοιμότητας για την περίπτωση τσουνάμι και σεισμών.

Σύμφωνα με το σχετικό ψήμισμα του ΟΗΕ το 2015, η 5η Νοεμβρίου επιλέχθηκε λόγω της ημέρας «Ιναμούρα νο Χι», η οποία βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη στις 5 Νοεμβρίου του 1854 στις ακτές της δυτικής Ιαπωνίας, όταν ο Χαμαγκούτσι Γκόριο, προεστός ενός παραθαλάσσιου χωριού προτίμησε να θυσιάσει την περιουσία του για να σώσει τους κατοίκους από ένα τσουνάμι.

Η ιστορία έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες λόγω τού ότι έγινε γνωστή στην Ιαπωνία αλλά και στη Δύση από το μεγάλο συγγραφέα Λευκάδιο Χερν, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκάδα από Ελληνίδα μητέρα, τη Ρόζα Κασιμάτη και πέθανε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Χερν έγραψε την ιστορία στο βιβλίο του “Gleanings in Buddha-Fields: Studies of Hand and Soul in the Far East” (Βουδιστικά Σταχυολογήματα: Σπουδές του χεριού και της ψυχής στην Άπω Ανατολή) που εκδόθηκε το 1897.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι προωθεί το Στόχο (d) της «Εκστρατείας Σεντάι – 7 στόχοι, 7 χρόνια» (The Sendai Seven Campaign – 7 Targets, 7 Years), που επικεντρώνεται στη μείωση των καταστροφών σε υποδομές ζωτικής σημασίας και στη διακοπή των βασικών υπηρεσιών. Η εκστρατεία είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών (UN Office for Disaster Risk Reduction) για την υποστήριξη της εφαρμογής του πλαισίου Sendai για τη διάσωση ζωών, τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και τη βελτίωση της διαχείρισης τους και υιοθετήθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στις 18 Μαρτίου του 2015 στο Σεντάι της Ιαπωνίας, πόλη που είχε πληγεί από το μεγάλο σεισμό και τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Βίντεο

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=XR7pwAm7cN4[/embedyt]

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img
ChemiCloud - Excellent Web Hosting Services