5 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Τσουνάμι

H 5η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι. Για την Ιαπωνία η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η χώρα έχει πληγεί πολλές φορές από μεγάλα παλιρροϊκά κύματα, με πιο πρόσφατα το Μάρτιο του 2011 όταν τεράστια τσουνάμι έπληξαν τις ακτές της ανατολικής Ιαπωνίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Τις ημέρες αυτές οι αρχές των παράκτιων περιοχών πραγματοποιούν εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού και ασκήσεις ετοιμότητας για την περίπτωση τσουνάμι και σεισμών.

Σύμφωνα με το σχετικό ψήμισμα του ΟΗΕ το 2015, η 5η Νοεμβρίου επιλέχθηκε λόγω της ημέρας “Inamura no Hi”, η οποία βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη στις 5 Νοεμβρίου του 1854 στις ακτές της δυτικής Ιαπωνίας, όταν ο Χαμαγκούτσι Γκοχέϊ, προεστός ενός παραθαλάσσιου χωριού προτίμησε να θυσιάσει την περιουσία του για να σώσει τους κατοίκους από ένα τσουνάμι.

Η ιστορία έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες λόγω τού ότι έγινε γνωστή στην Ιαπωνία αλλά και στη Δύση από το μεγάλο συγγραφέα Λευκάδιο Χερν, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκάδα από Ελληνίδα μητέρα, τη Ρόζα Κασιμάτη και πέθανε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Χερν έγραψε την ιστορία σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 1897.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα