2024 Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας: Η Κούνικο Κάτο ερμηνεύει Ιάννη Ξενάκη

日本語

Το έργο Ψάπφα (αρχαϊκή μορφή του ονόματος «Σαπφώ»), την πρώτη και μία από τις διασημότερες συνθέσεις του Ιάννη Ξενάκη για σόλο κρουστά παρουσιάζει η Κούνικο Κάτο, η γνωστή καλλιτέχνις κρουστών από την Ιαπωνία. Μαζί της θα είναι η βραβευμένη χορογράφος και χορεύτρια Μεγκούμι Νακαμούρα.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου θα γίνει το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 στο Νομαρχιακό Μουσείο Τέχνης στην πόλη Κότσι, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της νήσου Σικόκου. Το έργο θα παρουσιαστεί επίσης στη Γιοκοχάμα, στο ιστορικό κτίριο Yokohama Red Brick Warehouse 1 (το παλιό τελωνείο του λιμανιού), στις 10 και 11 Φεβρουαρίου σε τρεις παραστάσεις.

To πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το έργο Hibiki Hana Ma (1969-1970) που συνέθεσε ο Ξενάκης για την Expo’70 της Όσακα και το έργο Rebonds a.b. (1987-89).

Η Κούνικο Κάτο είναι μία από τους σημαντικότερες βιρτουόζους κρουστών στον κόσμο. Η εκπληκτική δεξιοτεχνία της, η εξαίσια μουσική της διορατικότητα και το εκφραστικό και ευφυές στυλ ερμηνείας της συνεχίζουν να προσελκύουν όχι μόνο το κοινό, αλλά και καταξιωμένους μαέστρους και συνθέτες. Είναι μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του Ιάννη Ξενάκη. To 2015 κυκλοφόρησε το cd “IX – IANNIS XENAKIS” όπου ερμηνεύει τα έργα “Πλειάδες” και “Rebonds” του Ξενάκη. Το 2022 και το 2023 παρουσίασε τις Πλειάδες στην Σαϊτάμα και Καναγκάουα αντίστοιχα.

Οι παραστάσεις έχουν ενταχθεί στον εορτασμό του 2024 – Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία, του Centre Iannis Xenakisκαι ιαπωνικών οργανισμών.

Η Κούνικο Κάτο με την χορογράφο και χορεύτρια Μεγκούμι Νακαμούρα

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ