Με την ευκαιρία των 110 χρόνων από την σύναψη του “Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας” μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, διοργανώνεται από την Κυριακή 22 έως το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η «Ιαπωνική Εβδομάδα»
Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα στο σύγχρονο πρόσωπο της Ιαπωνίας, για μια πρωτότυπη περιπλάνηση στην ευρύτητα και την πολυμέρεια του ιαπωνικού πολιτισμού που κινείται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: τις παραστατικές τέχνες, τη μουσική και την αρχιτεκτονική, ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγονται παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους του Μεγάρου.
Η «Ιαπωνική Εβδομάδα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς «Γέφυρες» που διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Ελληνο-ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων της «Ιαπωνικής Εβδομάδας» σηματοδοτεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου (8:30 μ.μ.) η συναυλία του διάσημου Tokyo Ensemble (Τόκιο Ανσάμπλ) και του Ζόζι Χάττορι στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Θα παρουσιασθούν έργα Τακεμίτσου, Μότσαρτ, Ταίηλορ και Ντβόρζακ. Συμμετέχει η διεθνούς φήμης Ελληνοκαναδή υψίφωνος Μαρία-Αλθέα Παπούλια.
Οι εκδηλώσεις αναλυτικά:
Μουσική
Κυριακή 22/11/09, 20:30
Συναυλία του διάσημου Tokyo Ensemble (Τόκυο Ανσάμπλ) και του Ζόζι Χάττορι στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Θα παρουσιασθούν έργα Τακεμίτσου, Μότσαρτ, Ταίηλορ και Ντβόρζακ. Συμμετέχει η διεθνούς φήμης Ελληνοκαναδή υψίφωνος Μαρία-Αλθέα Παπούλια.
Δευτέρα 23/11/09, 20:30
Σε μία συναυλία αφιερωμένη στους σύγχρονες Ιάπωνες συνθέτες, Έλληνες μουσικοί του συνόλου Ergon Ensemble ερμηνεύουν ολιγόλεπτα έργα μουσικής δωματίου που φέρουν την υπογραφή Ιαπώνων δημιουργών του 20ού και 21ου αιώνα. Στο πρώτο μέρος, τη νέα γενιά θα εκπροσωπήσουν η Misato Mochizuki και η Keiko Harada (*1968) και την παλαιότερη ο Joji Yuasa. Στο σχεδόν ημίωρης διάρκειας δεύτερο μέρος θα ακουστούν συνθέσεις των Dai Fujikura (*1977) και Toshi Ichiyanagi (*1933).
Τρίτη 24/11/09, 19:00
Στη Διάλεξή του με τίτλο «Η ιαπωνική μουσική σήμερα», ο διακεκριμένος Ιάπωνας συνθέτης Yori-Aki Matsudaira, θα εξηγήσει τις αιτίες επιρροής της μουσικής της Άπω Ανατολής από τους ήχους του Δυτικού κόσμου. Ο Γιόρι-Άκι Ματσουντάιρα, γεννημένος στο Τόκιο το 1931, είναι αυτοδίδακτος στο πιάνο και τη σύνθεση. Ξεκίνησε την ενήλικη ζωή του με σπουδές βιολογίας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο, αλλά ασχολήθηκε μόνο με τη μουσική και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς και πληθωρικούς συνθέτες της Ιαπωνίας. Πειραματίστηκε με διαφορετικές σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης και διαμόρφωσε σταδιακά ένα δικό του ιδίωμα, που διαρκώς δημιουργούσε και εξακολουθεί να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των δυο κόσμων.
Τρίτη 24/11/09 και Τετάρτη 25/11/09, 20:30
Δώδεκα έργα με ηχοχρωματικό και συναισθηματικό πλούτο που συνδέουν τα φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία των δύο μουσικών παραδόσεων, άλλοτε αντιπαραβάλλοντας κι άλλοτε αφομοιώνοντας ιδιώματα και ρυθμικά μοτίβα αποτυπώνουν τα Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής. To Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΣΜ) υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου θα ερμηνεύσει τις εξαιρετικά πρόσφατες δημιουργίες των νέων και ταλαντούχων συνθετών Γ. Αγγελάκη, Λ. Αναστασόπουλου, Τ. Γεννάτου, Θ. Δεληγιάννη, Μ. Εκμεκτσόγλου, Ο. Ζαφειρόπουλου, Στ. Κανελλόπουλου, Θοδ. Καραθόδωρου, Ν. Καρύδη, Μ. Λαζαρίδου, Π. Λιακάκη και Ε. Φιλιού.
Πέμπτη 26/11/09, 20:30
Σε συνέχεια του θέματος Ανατολή-Δύση το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου δίνει συναυλία με σύγχρονες δημιουργίες σύντομης διάρκειας που φέρουν την υπογραφή των Τakemitsu («Toward the sea II» για άλτο φλάουτο, άρπα και κουιντέτο εγχόρδων-1981), Φος («For Töru-Hommage à Töru Takemitsu» για φλάουτο και κουιντέτο εγχόρδων-1996), Χρήστου («Αναπαράστασις Ι» για βαρύτονο και ενόργανο σύνολο-1968), Μαραγκόπουλου («Δυτικά του Τόκυο» για λύρα, φλογέρα και ενόργανο σύνολο-παραγγελία Ο.Μ.Μ.Α-2009) και Yori-Aki Matsudaira («Sparkle» για φλάουτο, 2 βιολιά, πιάνο και κρουστά-1997 και «Contraposition» για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο και πιάνο-2004). Συμμετέχουν οι: Τηλέμαχος Κρεβάικας (βαρύτονος), Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο), Βασίλης Αγροκώστας (λύρα και φλογέρα) και Μαρία Μπιλντέα (άρπα). Μαζί τους το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Διευθύνει ο Θόδωρος Αντωνίου.
Αναπαραστατικές Τέχνες
Τετάρτη 25/11/09, 18:30
Διάλεξη με θέμα «Θέατρο και Αναπαραστατικές Τέχνες στην Ιαπωνία σήμερα» θα δώσουν ο Καθηγητής Λογοτεχνίας και Θεάτρου του Πανεπιστήμιου Κέιο του Τόκιο Εϊχίρο Χιράτα, ο Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, Χανς-Τίες Λέχμαν και η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου. Στο πρωτοποριακό «πάντρεμα» τέχνης και τεχνολογίας, σήμα-κατατεθέν του ανατρεπτικού χοροθεατρικού σχήματος Νταμ Τάιπ (Dumb Type) του Κιότο επικεντρώνεται ο Καθηγητής Λογοτεχνίας και Θεάτρου του Πανεπιστήμιου Κέιο του Τόκιο Εϊχίρο Χιράτα. Για το «μπρεχτικό στυλ» των σύγχρονων παραστάσεων κοινωνικού περιεχομένου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνων της θεατρικής ομάδας Rinkogun του Γιόγκι Σακατέ θα μιλήσει ο Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης Χανς-Τίες Λέχμαν ενώ τη διαπολιτιστική ταυτότητα του περίφημου χοροθεάτρου Μπούτο(Butoh) εξετάζει, μεταξύ άλλων, η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου.
Τετάρτη 25/11/09 και Πέμπτη 26/11/09, 21:00
Με έναν εξαίσιο συνδυασμό ήχου, φωτός, σωμάτων, λόγου, εικόνων και υψηλής τεχνολογίας, η ομάδα των ανατρεπτικών Νταμ Τάιπ (Dumb Type) από την Ιαπωνία, συνέθεσε το Voyage με το οποίο συστήνεται στο ελληνικό κοινό. Ένα δραματικό και όμορφο ταξίδι στις υπαρξιακές μας ανησυχίες, αλλά και στις παραστατικές τέχνες, μια απόλυτη εμπειρία, που εμπλέκει τους θεατές σε μια σπουδή συναρπαστικά σουρεαλιστική για τους μηχανισμούς του σύγχρονου κόσμου. Η πρωτοποριακή ομάδα από το Κιότο, μετατρέπει τη σκηνή σε ένα πεδίο όλων των πιθανοτήτων και με τη βοήθεια της υπερσύγχρονης τεχνολογίας και της ποιητικής φαντασίας, χτίζει επί μια ώρα και ένα τέταρτο ένα σύμπαν ανησυχητικό, αλλά και γοητευτικό, που το διατρέχει μια υπονομευτική ειρωνεία και το περιβάλλει μια εξωπραγματική ατμόσφαιρα. Από τα δυναμικότερα σχήματα στην Ιαπωνία η ομάδα Νταμ Τάιπ ακροβατεί ανάμεσα στους τρόπους της Πίνα Μπάους και την αισθητική του Μπομπ Γουίλσον.
Παρασκευή 27/11/09, 20:30
Παραδοσιακή, μακραίωνη τέχνη, που για αιώνες ψυχαγώγησε ενήλικες κυρίως, αλλά και παιδιά, αγαπημένο θέαμα της ιαπωνικής αυλής και των σαμουράι, το Παραδοσιακό κουκλοθέατρο Χατσιότζι Κουρουμά Νινγκιό έρχεται στην Αθήνα για μια παράσταση 90 λεπτών, που θα προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό του να γνωρίσει το πραγματικό άρωμα και την ατμόσφαιρα των λαϊκών δραμάτων της εποχής του Έντο (1603-1897, η τελευταία περίοδος της φεουδαρχικής Ιαπωνίας). Ο σχετικά πρόσφατος συνδυασμός δυο παραδοσιακών τεχνών, του κουκλοθεάτρου Κουρουμά Νινγκιό και του μοναχικού τραγουδιού Σίναϊ προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στο θεατή. Στη σκηνή της Αίθουσας Νίκος Σκαλκώτας θα παρουσιασθούν τρεις ιστορίες: το «Δοξαστικό Σανμπασό», «Ράντσιο: ο θρήνος της Ομίγια» και «Γιάτζι Κίτα».
Δευτέρα έως Σάββατο 23-28/11/09, 10:00- 18:00 (Κυριακή 19.30 εγκαίνια)
Διάλεξη του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα και Έκθεση αρχιτεκτονικής, με τίτλο «Οργανική Αρχιτεκτονική» (Organic Architecture), που αφορά την αρχιτεκτονική που συνδέει τα φυσικά υλικά με την εκάστοτε περιοχή. Στην Έκθεση θα συμμετάσχουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Kengo Kuma & Associates, Sou Fujimoto Architects και Junya.ishigami+associates.
Κυριακή έως Σάββατο 22-28/11/09, 10:00- 18:00
Μέσα από το εντυπωσιακό γλυπτό «Σπιράλ», 5 σχέδια και ένα dvd με θέμα το συνολικό έργο του, θα γνωρίσουμε τον σπουδαίο Ιάπωνα γλύπτη Osamu Kido.
Τρίτη έως Σάββατο 24-28/11/09, ώρα 10:00
Οργάνωση Εργαστηρίων αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή φοιτητών αρχιτεκτονικής με την επίβλεψη και το συντονισμό του Sou Fujimoto και Junya Ishigami. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν με ήδη επιλεγμένους φοιτητές και θα είναι κλειστά για το κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει διάλεξη των δύο αρχιτεκτόνων Sou Fujimoto και Junya Ishigami, στη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίας(24/11, ώρα 15.00) και παρουσίαση των έργων που επεξεργάστηκαν οι φοιτητές(28/11, ώρα 15.00).
Κυριακή έως Σάββατο 22-28/11/09
Έκθεση βιβλίων για την Ιαπωνία θα λειτουργεί στη Λέσχη του Δίσκου που βρίσκεται στο επίπεδο της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής.
Δευτέρα έως Παρασκευή 23-27/11/09, 18:00
& Σάββατο 28/11/09 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00
Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ψηφιακής εικόνας η εταιρία Toppan ξαναζωντανεύει το Ιαπωνικό Κάστρο EDO(Έντο) Το κάστρο Έντο δεν υπάρχει πια, αλλά σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε την όψη που είχε στο παρελθόν χάρη στην εικονική πραγματικότητα. Η Εικονική Πραγματικότητα είναι μια προηγμένη τεχνολογία ψηφιακής εικόνας που επιτρέπει στον θεατή να βιώνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε τρισδιάστατο χώρο, καθώς κινείται ελεύθερα μέσα σε μια τρισδιάστατη γραφική εικόνα που δημιουργεί ο υπολογιστής. Αν μάλιστα το θέαμα παρουσιάζεται σε οθόνη μεγάλης κλίμακας, τότε οι θεατές μπορούν να έχουν μια ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση βύθισης σε έναν «πραγματικό κόσμο». Έτσι, με τη λεπτομερή εικόνα υψηλής ευκρίνειας, το μεγαλοπρεπές κάστρο Έντο ξαναζωντανεύει και το κοινό περιηγείται σε αυτό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας και την TOPPAN Ελλάς Εκτυπώσεις Α.Ε.
Σάββατο 28/11/09, 19:00
Παρουσίαση της λεπτεπίλεπτης τέχνης της Ικεμπάνα, της ανθοδετικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία τον 7ο αιώνα και αποτελεί ακόμα και σήμερα μία ζωντανή παράδοση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Ελληνικό Τμήμα Ικεμπάνα της Σχολής Ohara. Την παρουσίαση, στην εκδήλωση της 28ης Νοεμβρίου, έχει αναλάβει ο Γάλλος «μαιτρ» του είδους Μαρσέλ Βρινιώ, Πρόεδρος και Ιδρυτής (1966) του Γαλλικού Τμήματος Ικεμπάνα της Σχολής Οhara του Κόμπε, στον οποίο έχουν απονεμηθεί πολλοί τιμητικοί τίτλοι: Μέγας Διδάσκαλος και δια βίου Επίτιμο Μέλος της Σχολής Ohara, Μέλος του Μεγάλου Τάγματος Ικεμπάνα, κ.ά.
Παρασκευή 27/11/09, 19:00
Παρουσίαση και Γευσιγνωσία του φημισμένου ιαπωνικού ποτού σακέ, του ποτού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Ιαπωνίας. Το Σακέ (ή Nihonshu στα ιαπωνικά) παρασκευάζεται από τον καρπό του ρυζιού. Κατά κύριο λόγο η ποιότητά του εξαρτάται από την καλή ποιότητα του ρυζιού και του νερού -τα βασικά συστατικά του-, αλλά και το ποσοστό ραφιναρίσματος του κόκκου του ρυζιού που επιτυγχάνεται με την «τριβή» (milling), το οποίο επηρεάζει τη γεύση και το άρωμα του ποτού. H εκδήλωση πραγματοποιείται πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο και τη SOYA.
Τετάρτη 25/11/09, 17:00
Επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών ιαπωνικών γλυκισμάτων Wagashi, των μικροσκοπικών γλυκών από πάστα γλυκών φασολιών, ζάχαρη και νερό που στην Ιαπωνία κουβαλούν μια μακραίωνη ιστορία. Τα ιαπωνικά γλυκίσματα δεν περιέχουν καθόλου ζωικά λίπη και έτσι είναι χαμηλά σε χοληστερόλη και θερμίδες. Ένα από τα πιο κοινά συστατικά τους, η πάστα γλυκών φασολιών, δεν είναι υπερβολικά γλυκό, ωστόσο είναι χορταστικό, κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα γλυκίσματα μπορούν να αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δίαιτας. Τα φασόλια και το άγαρ, τα συνήθη συστατικά των ιαπωνικών γλυκών, είναι πλούσια σε ίνες. Περιέχουν επίσης θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες και μέταλλα. H εκδήλωση διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Japan Foundation, σε συνεργασία με τα Αυθεντικά Γλυκά Ανατολής Karavan.
Τρίτη 24/11/09, 12:00
Παρουσίαση της Φοιτητικής Οργάνωσης για Διεθνείς Σχέσεις SAFIA (Student Association for International Affairs), που αποτελείται από φοιτητές και έχει σκοπό την προώθηση των διεθνών σχέσεων και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την επικοινωνία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, καθώς και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ανοιχτού πνευματικού κύκλου φοιτητών και νέων.
Χορηγοί της Ιαπωνικής Εβδομάδας είναι οι εταιρείες Νintendo, JT International, TOYOTA Ελλάς, Folli Follie, TOPPAN και SONY Hellas.