Ε.Ε: Αυστηρά όρια ραδιενέργειας στα τρόφιμα από την Ιαπωνία

Η ΕΕ θα καταστήσει αυστηρότερο το ανώτατο όριο ραδιενέργειας για τα εισαγόμενα τρόφιμα μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.

Η ΕΕ θα μειώσει το επίπεδο της ραδιενέργειας που επιτρέπεται για τα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία, για να ταιριάζει με τις προδιαγραφές αυτής της χώρας, που είναι πιο αυστηρές, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Έχουμε έναν κανονισμό που τελειοποιήθηκε μετά το Τσερνομπίλ, σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις της εποχής εκείνης. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα πολύ ευαίσθητη για οτιδήποτε έχει σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και οι Ιάπωνες έχουν μέγιστα όρια διαφορετικά από τα δικά μας», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Με μεταβατικό τρόπο, λόγω της επικαιρότητας, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τα ιαπωνικά όρια που είναι χαμηλότερα από τα δικά μας», δήλωσε ο Μπαρόζο.

Αυτή η τροποποίηση θα γίνει μόνο «ως προληπτικό μέτρο», όλοι οι έλεγχοι που έγιναν μέχρι τώρα έδειξαν «μηδαμινά επίπεδα ραδιενέργειας, και σε κάθε περίπτωση πολύ κάτω από τις ευρωπαϊκές ή τις ιαπωνικές οριακές τιμές», είπε.

Ο Μπαρόζο ρωτήθηκε για το γεγονός ότι τα ανώτατα όρια της ΕΕ εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από εκείνα που έχουν θεσπιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ίδια την Ιαπωνία.

Η Ένωση έχει ήδη αποφασίσει στις 24 Μάρτη να ενισχύσει τους ελέγχους της σχετικά με τα τρόφιμα που εισάγονται από ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, έχοντας ως πλαίσιο αναφοράς τα όρια ραδιενέργειας που καθορίστηκαν το 1987, συνεπεία της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986.

Αυτά τα ανώτατα όρια μπορούν να αναθεωρηθούν, ύστερα από διαβούλευση εμπειρογνωμόνων, διευκρίνισε ο Μπαρόζο. «Θα ρωτήσουμε τους ειδικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και, αν χρειαστεί, θα θεσπίσουμε κοινούς κι ομοιόμορφους κανόνες για όλες τις εισαγωγές από όπου και αν προέρχονται», τόνισε.

 

GreeceJapan.com
GreeceJapan.com
H Ελλάδα συναντά την Ιαπωνία. 2001-2024

Η αναδημοσίευση περιεχομένου του GreeceJapan.com (φωτογραφιών, κειμένου, γραφικών) δεν επιτρέπεται χωρίς την εκ των προτέρων έγγραφη άδεια του GreeceJapan.com

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
TΟ 1o ANIME RADIO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑspot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ